Slieker Film

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slieker Film
Wilhelminaplein (Zaailand)
Locatie Wilhelminaplein 92

Leeuwarden, Friesland

Type Filmtheater
Personen
Directeur Jacqueline Schrijver
[sliekerfilm.nl Officiële website]
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Slieker Film is het filmtheater van Leeuwarden, sinds maart 2013 gevestigd aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Vanaf 1994 was het als Filmhuis Leeuwarden gevestigd naast Stadsschouwburg De Harmonie

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het voormalig Filmhuis begon als onderdeel van het Fries Filmcircuit op 14 september 1975 met de voorstelling van Ne Touche pas à la femme blanche in het jongerencentrum Hippo in Leeuwarden[1]. Door de inzet van in 1979 opgerichte werkgroep[2] kon vanaf 15 januari 1983 in de sociëteitszaal van het oude gebouw van De Harmonie bijna dagelijks films worden vertoond[3].

In 1988 ontstonden de eerste plannen voor een nieuwe stadsschouwburg, waar ook ruimte voor het Filmhuis in was meegenomen[4] en zes jaar later kon het vernieuwde pand zijn deuren openen.[5]

Sinds begin 2012 is het filmtheater van Leeuwarden volledig gedigitaliseerd. Het 35mm-tijdperk werd afgesloten met filmklassieker Casablanca als laatste 35mm-vertoning.

Met de komst van een nieuw pand voor het Fries Museum op het Wilhelminaplein is het Filmhuis wederom verhuisd. Op 21 maart 2013 opende het filmtheater officieel zijn deuren onder de nieuwe naam Slieker Film. De organisatie heeft ervoor gekozen om met de verhuizing naar de nieuwe locatie de naam Filmhuis Leeuwarden te veranderen vanwege de bijzondere historische waarde: de film keert terug op het Wilhelminaplein. George Christiaan Slieker vertoonde als eerste Nederlander in 1896 op hetzelfde plein voor het eerst film in zijn bioscooptent “Grand Théatre Edison” op de kermis en trok daarna met zijn reizende bioscoop door de provincie en door het land. Hij is dan ook de boeken ingegaan als de eerste Nederlandse bioscoopondernemer.[6] De opening werd gevolgd door het zesdaagse Nederlands, Vlaams & Fries Filmfestival.

Aanbod[bewerken | brontekst bewerken]

Het Filmhuis richt zich voornamelijk op arthousefilms, die minder publiek trekken dan mainstream-kaskrakers. Deze films zijn vaak geënt op een meer culturele of artistieke insteek dan het veelal Amerikaanse aanbod van reguliere bioscopen.

Slieker Film heeft drie filmzalen. Een Blauwe Theaterzaal met 80 stoelen, en een Roze en Groene Zaal welke plaats bieden aan 41 mensen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]