Slijkspringer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slijkspringer
Slijkspringer
Slijkspringer
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Perciformes (Baarsachtigen)
Onderorde: Gobioidei (Grondelachtigen)
Familie: Gobiidae (Grondels)
Onderfamilie: Oxudercinae
Geslacht
Periophthalmus
Bloch & Schneider, 1801
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De slijkspringer (Periophthalmus) is een geslacht van straalvinnige vissen uit de familie van grondels (Gobiidae) en behoort daarmee tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De verschillende soorten variëren tussen de 15 tot 30 centimeter in grootte. De hoogst geregistreerde leeftijd is 6 jaar.

Uiterlijk[bewerken]

De vis heeft een stompe kop met een grondelvormig dus enigszins bol langgerekt lichaam. De ogen staan boven op de kop geplaatst en de borstvinnen staan laag aangezet en fungeren als standvoeten. Via kieuwen en haarvaten kunnen ze zowel op het land als in het water zuurstof inademen.

Leefomgeving[bewerken]

De slijkspringer leeft in brak water op het land en in de zee in vele delen van de wereld, van Afrika tot Australië en Zuidoost-Azië. Hij prefereert mangrovebossen, moerassen en zoute kustwateren waar hij op het land naar voedsel zoekt. Zwemmen in water kan de vis wel maar doet dit niet vaak. Door een flexibele ruggengraat kan de slijkspringer zijn rug krommen en daarmee sprongen maken van een halve meter en zo prooien vangen en van poel naar poel komen.

Relatie tot de mens[bewerken]

Vooral de soort Periopthalmus barbarus wordt sporadisch gevangen voor commerciële aquaria maar is een moeilijk in gevangenschap te houden vis, want hij vereist een hoge luchtvochtigheid en warmte.

Soorten[bewerken]

Er zijn tot op heden ruim twintig soorten beschreven:

Fotogalerij[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Froese, R., D. Pauly. en redactie. 2005. FishBase. Elektronische publicatie. www.fishbase.org, versie 06/2005.