Slingeland Ziekenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slingeland ziekenhuis
Het Slingeland ziekenhuis
Plaats Doetinchem
Land Nederland
Basisgegevens
Organisatie Santiz
Gesticht in 1975
Start bouw 1965
Website www.slingeland.nl
Kenmerken
Type algemeen streekziekenhuis
Bedden 305
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Slingeland Ziekenhuis is een Nederlands ziekenhuis, gelegen in Doetinchem in de Gelderse Achterhoek. Het ziekenhuis is gevestigd aan de Kruisbergseweg in het noordwesten van Doetinchem.

Fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Het ziekenhuis is in 1975 ontstaan uit een fusie van het algemene Wilhelminaziekenhuis en het katholieke Sint Jozefziekenhuis. Het is vernoemd naar het Achterhoekse riviertje de Slinge. Het ziekenhuis is gevestigd op de locatie van het voormalige Wilhelminaziekenhuis.[1] Het gebouw van het Sint Jozefziekenhuis aan de Dr. Huber Noodtstraat werd gesloopt.

Nieuwbouw[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 heeft het Slingelandziekenhuis aangekondigd een nieuw ziekenhuis te willen bouwen nabij de afrit Doetinchem van de A18.[2] Op de bestaande locatie, grenzend aan de Kruisbergse bossen, is verdere uitbreiding moeilijk. Ook is het huidige ziekenhuis niet altijd goed bereikbaar. In mei 2017 is een eerste ontwerp getoond voor nieuwbouw ter hoogte van de Kemnaderallee langs de snelweg ten zuiden van Doetinchem.[3] Men hoopt in 2025 het nieuwe ziekenhuis in gebruik te kunnen nemen.[4]

Santiz[bewerken | brontekst bewerken]

Het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk waren van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2020 bestuurlijk gefuseerd. De fusieorganisatie droeg de naam Santiz. ('sant' komt van santé, Frans voor gezondheid).[5]. De fusie is per 1 januari 2021 weer ongedaan gemaakt. [6] Dit omdat bleek dat veel afdelingen in het Winterswijkse ziekenhuis gesloten zouden worden om de kosten van de nieuwbouw in Doetinchem te financieren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]