Slowmotion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie Slow Motion (Supertramp) voor het artikel over het muziekalbum van Supertramp.

Slowmotion is een begrip dat uit de filmwereld komt, waarbij een video slechts met een gedeelte van de normale snelheid wordt afgespeeld. De bewegingen in de film lijken langer te duren dan in werkelijkheid het geval was. Het tegenovergestelde van slowmotion is fastmotion, waarbij een video sneller wordt afgespeeld dan normaal.

Het begrip slowmotion wordt in de game-industrie steeds vaker gebruikt. Dit wordt zowel gedaan in cinematografische elementen in de game maar ook als een element voor de gameplay. Een voorbeeld van dit laatste is het computerspel Vanquish voor de Xbox 360 en de PlayStation 3.

Hogesnelheidscamera[bewerken]

Wanneer een video te langzaam wordt afgespeeld, zijn de afzonderlijke beelden te zien waaruit de video bestaat. Een normale videocamera neemt gemiddeld 25 beelden per seconde op. Wanneer het beeld 5 keer langzamer wordt afgespeeld, worden er dus 5 beeldjes per seconde gebruikt. Dit is te langzaam om een vloeiend beeld te creëren. Tegenwoordig zijn er daarom ook videocamera's die meer beelden per seconde gebruiken, waardoor een snelheid van zelfs enkele tienduizenden beeldjes per seconde gerealiseerd kan worden. Zo ziet de video er bij slowmotion er nog als een normale video uit. Een dergelijke camera heet een hogesnelheidscamera.

Toepassing[bewerken]

Tijdens sportwedstrijden wordt slowmotion gebruikt om een belangrijk moment uit de wedstrijd duidelijker te laten zien. Hierbij wordt vaak een ander camerastandpunt gebruikt dan normaal.

Tijdens documentaires wordt slowmotion gebruikt om normale momenten uit het leven duidelijker te laten zien, zoals het breken van een glas, of regen.

In dramafilms kan slowmotion gebruikt worden om een emotie van een acteur duidelijker weer te geven. Hierdoor ontstaat een dramatischer effect.

Tijdens proeven waarbij meerdere pogingen moeten worden gedaan om het doel te raken en te winnen, zoals bijvoorbeeld de finaleproef van Expeditie Robinson, wordt de laatste, winnende poging vaak in slowmotion getoond om zo langzaam toe te werken naar de climax. Op deze manier kan de spanning erin worden gehouden tot de winnaar bekend is.