Smurffatje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Smurffatje, hier te zien op het tv-scherm boven

Smurffatje (ook bekend als Hippe Smurf of IJdele Smurf) is een Smurf die altijd bezig is met zijn uiterlijk. Hij komt zowel voor in de tekenfilm- als de stripserie. In de tekenfilm wordt hij Hippe Smurf genoemd, in de strips heet hij Smurffatje.

De naam Smurffatje is vermoedelijk een toespeling op fat, wat Frans is voor een ijdele man.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Smurffatje heeft meestal een bloem op zijn muts en draagt meestal een spiegel met zich mee. Als hij zijn spiegel kwijtraakt of vindt dat hij er niet mooi uitziet, is hij zeer ongelukkig. In de tekenfilms is zijn bloem altijd roze. In de eerste strips heeft Smurffatje nog geen bloem.

Stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

In de Nederlandse vertaling van de televisieserie De Smurfen werd Smurffatje eerst ingesproken door Ger Smit, en later door Stan Limburg. Smurffatje werd voor de films De Smurfen uit 2011, The Smurfs: A Christmas Carol uit 2011, De Smurfen 2 uit 2013 en The Smurfs: The Legend of Smurfy Hollow uit 2013 ingesproken door Paul Disbergen. Roy Donders sprak Smurffatje in voor de film De Smurfen en het Verloren Dorp uit 2017.

De originele stem van Smurffatje werd onder andere ingesproken door Alan Oppenheimer (televisieserie De Smurfen), John Oliver (De Smurfen uit 2011, De Smurfen 2 uit 2013, The Smurfs: The Legend of Smurfy Hollow uit 2013, De Smurfen 2: Videogame) en Tituss Burgess (De Smurfen en het Verloren Dorp uit 2017).