Snus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Snus

Snus (uitgesproken als "snuus") is een soort tabak in vochtig poedervorm. Snus wordt gemaakt en voornamelijk geconsumeerd in Noorwegen en Zweden.

De meest gebruikelijke manier om snus te gebruiken is om het achter de bovenlip te stoppen en daar een bepaalde tijd, variërend van enkele minuten tot meerdere uren te houden.

Er zijn twee hoofdtypes snus:

  • Original snus of lössnus is een los vochtig poeder dat je zelf in porties kan verdelen.
  • Portionssnus is snus voorverpakt in kleine portiezakjes. De zakjes zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als theezakjes.

Een andere onderverdeling onder Portionssnus is de White portion, deze variant, ook in portiezakjes heeft minder vocht. Hierdoor kan de snus langer onder de bovenlip worden gestoken dan de gewone Portionssnus.

Snus kan het best in de koelkast of diepvries bewaard worden om het vormen van nitrosamines tegen te gaan, ook blijft de snus langer houdbaar in een koele omgeving. Ook zou de smaak beter zijn wanneer men de snus op die manier bewaart.

Snus werd verboden in de Europese Unie in 1992 nadat onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie concludeerden dat snus kankerverwekkend is. De Wereldgezondheidsorganisatie gaf later toe dat er nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs is om conclusies te trekken. Toen Zweden aantrad tot de Europese Unie in 1994, dwong het land af dat het zou worden uitgezonderd van het verbod op snus.

Uit onderzoeken uit 2005 is gebleken dat er geen bewijzen zijn dat snus kankerverwekkend is en werden teksten op de verpakkingen gewijzigd in (vertaald) "kan nadelige effecten op uw gezondheid hebben". De onderzoekers hebben nog geen zekerheid van de gezondheidseffecten van het gebruik van snus.

Sinds er in de Europese Unie maatregelen zijn genomen om het roken te verminderen, en het gebruik van snus minder schadelijk wordt gevonden dan het roken van sigaretten, wordt overwogen om het verbod op snus op te heffen.

Snus wordt gemaakt van gestoomde tabak, die vervolgens gemalen wordt en vermengd met zout, natriumcarbonaat en aroma's.