Société régionale wallonne du transport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een bus van Transport en Commun voor station Arlon.
Busstation van TEC in Jemeppe-sur-Meuse
Tram in het metrostation Parc in Charleroi. Ongeveer één derde van het trampark is nog in de oude SNCV-kleuren geschilderd.

TEC, afkorting van Transport en commun, ook wel Société Régionale Wallonne du Transport (SRWT), is een vervoerbedrijf dat stads- en streekvervoer exploiteert in Wallonië in opdracht van het Waals Gewest.

Met 1543 voertuigen (+ 533 van pachters) worden jaarlijks 158,5 miljoen reizigers vervoerd.

De SRWT is voortgekomen uit het Waalse deel van de NMVB/SNCV en fusies met de stadsvervoerbedrijven van Verviers (STIV), Luik (STIL) en Charleroi (STIC).

Het bedrijf vervoert voornamelijk per bus. In de omgeving van Charleroi exploiteert de SRWT ook trams, deels op een premetrotracé. Voorts exploiteert TEC een kabeltrein in Spa.

In tegenstelling tot De Lijn opereren de verschillende entiteiten bij de SRWT veel zelfstandiger. Zo leggen zij zelf de tarieven vast en hebben alle een eigen website. Een deel van de buslijnen van de SRWT worden door pachters (onderaannemers) uitgebaat. De grootste pachtersholding in Wallonië is EBH.

Geschiedenis Luik en Verviers[bewerken]

Schema historische trammaatschappijen


Vervoersbewijzen[bewerken]

De TEC gebruikt dezelfde magneetkaartapparatuur en magneetkaarten systeem als bij De Lijn en de MIVB. De TEC vervoersbewijzen zijn echter niet geldige bij de MIVB in Brussel of De Lijn. Hier is een uitzondering op: Met de TEC stadskaart voor Leuven (enkel TEC lijn 18) is het wel mogelijk op De Lijn bussen over te stappen. De TEC INTER-kaart is geldig in heel Wallonië. De INTER-kaarten uitgegeven door de verschillende regio's zijn echter wel verschillend. Bij de ene streek is er saldo in geld en wordt geld afgewaardeerd, terwijl op andere plaatsen het saldo in een voor een aantal zones is en per zone wordt afgewaardeerd. Dit geeft soms technische problemen voor de reizigers die een INTER-kaart van een andere regio gebruiken.

De tarieven voor de lange afstand zijn veel duurder dan in Vlaanderen, daar er alleen een maximum tarief is voor zes zones of meer, terwijl men in Vlaanderen al bij drie zones het maximum tarief heeft bereikt. Bovendien dient men vaak een nieuw vervoersbewijs te kopen als men overstapt op een bus van een andere regio. Wie bijvoorbeeld in Charleroi een doorgaand biljet naar Binche vraagt kan alleen een kaartje krijgen tot Anderlues. Daar moet dan een nieuw biljet gekocht worden in de region "Centre" bus.

Voor 65-plussers die in België wonen zijn alle bussen, trams en metro's in België gratis (bij het Brusselse vervoersbedrijf MIVB op weekdagen pas vanaf 9 uur).

Externe link[bewerken]