Sociaal netwerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een voorbeeld van een sociaal-netwerkdiagram

Een sociaal netwerk, dat in het spraakgebruik als “netwerk” wordt aangeduid, is een netwerk van mensen of groepen mensen, bijvoorbeeld een groep personen die elkaar kennen of organisaties (bedrijven, instellingen) die samenwerken.

Sociale netwerken zijn onderwerp van studie in de sociale psychologie. Van een sociaal netwerk bestudeert men in dit vakgebied onder andere de sociale rollen van de mens, zijn identificatie en conformisme, afwijkend gedrag en leiderschap.

Er zijn verschillende sociale netwerken te onderkennen. In een gezin, straatbendes of op een kantoor waar men elkaar elke dag ziet en spreekt, hebben de intensieve sociale contacten een andere invloed dan bijvoorbeeld onder wetenschappers die elkaar een keer per jaar bij een congres zien.

Men onderscheidt onder meer primaire en secundaire groepen. Op grond van de intensiteit van de contacten van de leden van een groep kan men die groep indelen. Met behulp van psychometrie brengt men dit in kaart. Hiernaast ziet men zo’n sociaal-netwerkdiagram ook wel “sociogram” genoemd.

Het werkwoord “netwerken” (tijdens een gelegenheid relaties onderhouden en nieuwe relaties opdoen) is hier ook van afgeleid.

Wetenschappelijke studies van sociale netwerken zijn onder meer interessant voor allerlei organisaties zoals het bedrijfsleven. Als de kennis over het functioneren van sociale netwerken wordt ingezet kan vaker de juiste mens op de juiste plek gezet worden. Samenwerking wordt hierdoor bevorderd en conflicten worden verminderd.

Zie ook[bewerken]

Wikibooks Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Netwerken.