Sofia Aleksejevna van Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sofia Aleksejevna Romanov
17 september 16573 juli 1704
Sofia Aleksejevna van Rusland
Sofia Aleksejevna van Rusland
regent
Periode 1682-1689
Voorganger Fjodor III van Rusland
Opvolger Ivan V van Rusland en Peter I van Rusland
Vader Aleksej van Rusland
Moeder Maria Miloslavskaja
Dynastie Romanov

Sofia Aleksejevna (Russisch: Царевна Софья Алексеевна Романова; Tsarevna Sofia Aleksejevna Romanova) (Moskou, 17 september 1657 - aldaar, 3 juli 1704) was een Russische prinses. Zij fungeerde als regentes voor haar nog minderjarige broers Ivan V en Peter I in Rusland van 16821689 en smeedde met politicus-prins Vasilli Golitsyn een verbond om haar macht te verstevigen gedurende de tijd dat de jonge tsaars nog minderjarig waren. Haar regeerperiode wordt gekenmerkt door een strenge repressie waarbij ze niet aarzelde geweld te laten gebruiken om haar doelen te bereiken.

Twist onder de Romanovs[bewerken]

Sofia was de derde dochter van tsaar Aleksej van Rusland en zijn eerste vrouw, Maria Miloslavskaja (1625-1669). Na de dood van Aleksej in 1676 stelde Sofia zich in dienst van haar oudste overlevende broer Fjodor Aleksejevich (1661-1682), hoewel deze kreupele prins een zwakke gezondheid had - ook hun vader had een voorkeur gehad voor de jeugdige Peter als troonopvolger. Ondanks zijn kwalen wist Fjodor wat er speelde, maar Sofia zou tijdens zijn korte regering de touwtjes in handen hebben gehad. Naarmate zijn gezondheid slechter werd, zag ook Sofia haar macht afnemen. Maar bij zijn dood op 27 april 1682 sloeg Sofia meteen toe op het politieke toneel, door de plaats van haar overleden broer op te eisen. De andere potentiële troonopvolgers raakten in verwarring, want in die tijd werden de keizerlijke prinsessen ver van de politieke debatten gehouden, zelfs een begrafenis werd gehouden zonder vrouwen. Sofia daarentegen was wél aanwezig op de begrafenis, waar ze de troon opeiste.

Regent[bewerken]

Na de dood van Fjodor, brak er een strijd los tussen de families van de eerste vrouw en de tweede vrouw van tsaar Aleksej, de Miloslavskys en de Narisjkins. De Miloslavskys schoven haar broer Ivan (V) naar voor, de Narisjkins haar halfbroer Peter. Diens verkiezing zou volgens haar in strijd zijn met de opvolgingswet. Bij de gevechten werden verschillende leidende aristocraten en generaals vermoord, en ook twee familieleden (van de Narisjkins, de partij van Peters moeder) werden omgebracht voor de ogen van de latere tsaar Peter de Grote. Bij het einde van de rebellie werden de eisen van de Streltsy vervuld: de incompetente Ivan werd 'senior-tsaar' en Peter, dan pas 9 jaar, 'junior-tsaar'.

Hoewel vrouwen tot dan toe geen politieke macht konden hebben, slaagde Sofia erin het hof te overtuigen om haar als regentes te laten optreden. Ze zou als regentes optreden in de plaats van de zwakke Ivan (de vijftienjarige Ivan gold echter als zwakzinnig en hij was ook lichamelijk niet gezond: hij kon niet lopen zonder hulp) en het kind Peter.

De regering werd geleid door Vasily Vasilyevich Galitzine en Fyodor Shaklovity. Na de nederlagen in de Krimveldtochten (1687-1689) werd Fyodor Shaklovity geëxecuteerd en Vasily Vasilyevich Galitzine gedwongen af te treden. Sofia ontdaan van haar twee regeringsleiders werd gedwongen in te treden in het Novodevitsjiklooster. De familie Narisjkins nam de touwtjes in handen.

Bronnen[bewerken]

  • Hughes, Lindsey, Sophia, Regent of Russia 1657 – 1704 (New Haven, Conn.: Yale University Press, 1990)