Soli Brass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Soli Brass Leeuwarden is een brassband uit Leeuwarden. Soli Brass werd opgericht in 1936 als fanfareorkest onder de naam Muziekvereniging Soli Deo Gloria door Tabe Annema en is een van de oudste muziekverenigingen in Leeuwarden.

Vanaf de jaren 60 maakte het orkest regelmatig concertreizen door Duitsland, Zwitserland, Engeland en Oostenrijk, de laatste keer in 2003. Vooral in Zwitserland heeft Soli Brass veel fans.

Sinds 1997 heet de brassband Soli Brass.

In 2021 werd de band Nederlands Kampioen en mocht het Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese Brassband Kampioenschappen te Malmö, Zweden

Periode Sjoerd Nieuwland en verandering naar brassband[bewerken | brontekst bewerken]

In 1957 veranderde de muziekstijl van fanfare naar brassband onder leiding van de dirigent Sjoerd Nieuwland. "Soli Deo Gloria" speelde toen veel in kerkdiensten, concerten en voor de radio.

Dirigent Jan de Haan[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 1974 nam de 22 jaar jonge dirigent Jan de Haan het roer over bij "Soli Deo Gloria". Onder zijn leiding werden vele grote concourssuccessen behaald, zoals:

Ook op andere kampioenschappen werden goede resultaten geboekt, zoals op de Europese brassbandkampioenschappen en het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

In het tv-programma "U zij de Glorie" van de NCRV nam Soli Deo Gloria twee seizoenen deel, in een productie van Jan de Haan. Ook na zijn afscheid, eind 1994, trad hij regelmatig op als gastdirigent tijdens de concerttournees en bij cd-opnamen van Soli Brass.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]