Sonatrach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sonatrach
Logo
Oprichting december 1963
Eigenaar Staatsbedrijf
Sleutelfiguren Abdelmoumen Ould Kaddour, (President en CEO)
Hoofdkantoor Algiers, Algerije
Werknemers 41.204 (2008)
Producten aardolie, olieproducten, aardgas en lng
Sector energie
Omzet/jaar DZD 3.533 miljard (2009)
Winst/jaar DZD 284 miljard (2009)
Website Sonatrach
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sonatrach (Arabisch: سوناطراك, Sūnātrāk) is een Algerijnse energiemultinational. Sonatrach staat voor Société Nationale pour la Recherche, la Production, le Transport, la Transformation, et la Commercialisation des Hydrocarbures s.p.a.. Het staatsbedrijf werd in december 1963 opgericht met het doel het belang van de overheid in de aardolie en aardgaswinning te vertegenwoordigen. In 1971 was nagenoeg de gehele olie- en gassector genationaliseerd en bij Sonatrach ondergebracht.

Sonatrach is de grootste industriële onderneming van het Afrikaanse continent en het bedrijf is de twaalfde grootste petroleum- en gasonderneming in de wereld.

De gas- en oliemultinational is actief in de hele keten van de exploratie van energiebronnen tot aan de raffinage. Het staatsbedrijf telt ongeveer 120.000 werknemers.

Introductie[bewerken | brontekst bewerken]

Algerijnse olie- en gasproductie in 1965-2010. Bron: BP

In Algerije werd de zoektocht naar aardolie gestart in de jaren 50. Algerije was nog een kolonie en Frankrijk wilde zo snel als mogelijk minder afhankelijk worden andere, met name Engelse en Amerikaanse, oliemaatschappijen. De overheid nam een leidende rol en richtte het staatsbedrijf Régie Autonome des Pétroles (RAP) op. In 1956 had RAP succes en boorde bij Hassi Messaoud een gigantisch olieveld aan. De velden lagen ver in het binnenland van Algerije en al het materieel en personeel moest met vrachtwagens over vele honderden kilometers worden aangevoerd. In 1958 werd de eerste olie geëxporteerd.[1]

Na de Algerijnse Oorlog werd het land onafhankelijkheid in juli 1962. De regering maakte direct een plan om het land snel economisch te ontwikkelen. De verkoopopbrengst van olie en gas werd hiervoor bestemd. Staatsenergiebedrijf Sonatrach werd opgericht en stapsgewijs verdwenen buitenlandse oliemaatschappijen van het toneel; in 1971 was de nationalisatie van de Algerijnse energiesector nagenoeg compleet.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]