Sophie Taeuber-Arp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sophie op een bankbiljet van 50 Zwitserse frank

Sophie Taeuber-Arp (Davos, 19 januari 1889Zürich, 13 januari 1943) was een Zwitserse schilder en beeldhouwer. Haar werk wordt gerekend tot het dadaïsme en het constructivisme.

Sophie Taeuber-Arp staat afgebeeld op het biljet van 50 Zwitserse frank.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Sophie Henriette Gertrude Taeuber[1] was een dochter van de uit Duitsland afkomstige apotheker Emil Taeuber en zijn uit Appenzell (Zwitserland) afkomstige echtgenote Sophie. Na het overlijden van Emil Taeuber in 1891 nam de moeder van Sophie weer de Zwitserse nationaliteit aan en verhuisde met haar kinderen naar Trogen. Na haar jeugd in Trogen bezocht Sophie vanaf 1908 de Kunstgewerbeschule in Sankt Gallen. In 1911 zette zij haar studie toegepaste kunst voort, eerst in München aan het Lehr- und Versuchs-Atelier für angewandte und freie Kunst (Debschitz-Schule) daarna tot 1913 in Hamburg. In 1915 vestigde zij zich in Zürich, waar zij deelnam aan de dada-beweging. Tijdens een verblijf in de kunstenaarskolonie Monte Veritá bij Ascona, leerde zij vele avantgardistische kunstenaars, waaronder Hans Arp, kennen. In 1921 troffen Hans Arp en Sophie Taeuber in het Oostenrijkse Tarrenz (Tirol) Hannah Höch, El Lissitzky, Theo van Doesburg, Nelly van Moorsel en László Moholy-Nagy. Taeuber en Arp gingen samenwerken en traden in 1922 in het huwelijk. Van 1916 tot 1929 was Taeuber docente aan de Kunstgewerbeschule Zürich. Een van haar leerlingen toen was de Zwitserse textielkunstenares Elsi Giauque.[2]

In 1926 verhuisde het echtpaar naar Parijs. Pendelend tussen Zürich en Parijs werkten zij met Van Doesburg tussen 1927 en 1929 in Straatsburg aan de herinrichting van de rechtervleugel van de Aubette, waarin vele ideeën van De Stijl werden verwerkt. Mede door dit project waren zij in staat in Meudon een nieuwbouw te laten ontwerpen, waar zij van 1929 tot 1940 woonden. Taeuber werd, evenals haar echtgenoot, lid van de kunstenaarsbewegingen Cercle et Carré en de opvolger Abstraction-Création.

In 1940 vluchtte het echtpaar naar Grasse, waar met Sonia Delaunay een kunstenaarskolonie werd gesticht. Eind 1942 weken zij ten slotte uit naar Zwitserland. Op 13 januari 1943 overleed Sophie Taeuber-Arp in Zürich aan de gevolgen van een koolstofmonoxidevergiftiging.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Straatzicht van het Sophie-Taeuber-Arp-Weg, 2012.
  • Er zijn verschillende straatnamen vernoemd naar Sophie Taeuber-Arp, zoals de Sophie-Taeuber-Arp-Weg in de Berlijnse buitenwijk Berlin-Lichterfelde.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sophie Taeuber-Arp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.