Soudal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De groep Soudal is een Belgische fabricant en wereldspeler van siliconen, mastieken, PU-schuimen, lijmen en vochtweringsproducten in de bouwsector.

De hoofdzetel is gevestigd in de Belgische stad Turnhout.

Decennia van groei[bewerken]

Het bedrijf werd in 1966 opgericht door de huidige eigenaar Vic Swerts, die aan de Antwerpse Ossenmarkt een bestaand bedrijfje kocht. Kort nadien werd er verhuisd naar Turnhout en kwam er gestage groei door uitbreiding van het aanbod, groei van marktaandeel en overnamen van concurrenten.

  • In 1992 nam Soudal de Franse concurrent Ayrton over.
  • Soudal nam in 1997 de afdeling silicone bouwproducten over van BAVG, een volle dochter van Bayer AG. Met die overname kreeg Soudal voeling met de grootste Europese afzetmarkt, nl. Duitsland met zetel in Leverkusen.
  • In 2004 werd Rectavit uit Drongen overgenomen, producent van lijmen.
  • In 2008 werd Aerotrim uit Overpelt overgenomen, producent van technische aerosolen (spuitbussen/sprays).
  • In 2011 werd een deel van de Turkse Işik Group overgenomen, namelijk de aanmaak van lijmen, mastieken en PU-schuimen. Het bedrijf dat in 1966 werd opgericht door Mansur Işik. De omzet van dit gedeelte bedraagt € 10 miljoen en stelt 46 mensen te werk.
  • In 2011: Soudal (Shanghai) Co., Ltd. neemt alle activiteiten inzake silicone mastieken onder LNX merk over van Bluestar Silicones Co., Ltd, via de 100% Soudal dochter-onderneming Taicang Shijia Industrial Co. Ltd. in China.
  • In 2013 werd TKK Srpenica (Slovenië) overgenomen. Producent van voegkitten, PU-isolatieschuim en betonadditieven, het stelt 200 mensen tewerk. De grootste overname door Soudal, die er 20 miljoen euro voor betaalde.

De Groep Soudal draaide in 2011 een omzet van € 402 miljoen en telt 1.450 medewerkers. 90 percent van de productie wordt uitgevoerd naar 110 verschillende landen. Het bedrijf heeft vestigingen in Polen, China, India, Duitsland, Frankrijk, Chili, de VS en in Turkije.[1]

In 2008 startte Soudal met de bouw van het nieuwe O&O-centrum te Turnhout. Dit zal onder meer plaats bieden voor een high-tech labo om de toekomstige ontwikkelingen in de sector te ondersteunen.

Prijzen[bewerken]

In 2010 ontving stichter Vic Swerts de Vlerick Award, die een Belgisch ondernemer bekroont die zijn bedrijf tot de internationale top bracht. Swerts won het van de genomineerden Thomas Leysen van Umicore, Jean Stéphenne van GSK en Michaël Bremans van Ecover.[2]

In 2011 werd Soudal verkozen tot Onderneming van het Jaar, een prijs die wordt uigereikt door Ernst & Young in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis. De stichter en eigenaar van Soudal mocht de trofee ontvangen uit handen van de Belgische eerste minister Yves Leterme.[3]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties