Soudal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Soudal
Rechtsvorm Naamloze Vennootschap
Oprichting 1966
Oprichter(s) Vic Swerts
Eigenaar Vic Swerts
Sleutelfiguren Vic Swerts (Chairman)

Dirk Coorevits (CEO)

Land België
Hoofdkantoor Turnhout
Werknemers 1.843 (800 in België)
Producten Fabrikant van silicone, lijm, PU schuim
Sector Scheikunde
Omzet € 489,395 miljoen (2013)
Winst € 27,518 miljoen (2013)
Website Soudal
Portaal  Portaalicoon   Economie

De groep Soudal is een Belgische fabricant en wereldspeler van siliconen, mastieken, PU-schuimen, lijmen en vochtweringsproducten in de bouwsector.

De hoofdzetel is gevestigd in de Belgische stad Turnhout.

Decennia van groei[bewerken]

Het bedrijf werd in 1966 opgericht door de huidige eigenaar baron Vic Swerts, die aan de Antwerpse Ossenmarkt een bestaand bedrijfje kocht. Kort nadien werd er verhuisd naar Turnhout en kwam er gestage groei door uitbreiding van het aanbod, groei van marktaandeel en overnamen van concurrenten.

 • In 1992 nam Soudal de Franse concurrent Ayrton over.
 • Soudal nam in 1997 de afdeling silicone bouwproducten over van BAVG, een volle dochter van Bayer AG. Met die overname kreeg Soudal voeling met de grootste Europese afzetmarkt, nl. Duitsland met zetel in Leverkusen.
 • In 2004 werd Rectavit uit Drongen overgenomen, producent van lijmen.
 • In 2008 werd Aerotrim uit Overpelt overgenomen, producent van technische aerosolen (spuitbussen/sprays).
 • In 2011 werd een deel van de Turkse Işik Group overgenomen, namelijk de aanmaak van lijmen, mastieken en PU-schuimen. Het bedrijf dat in 1966 werd opgericht door Mansur Işik. De omzet van dit gedeelte bedraagt € 10 miljoen en stelt 46 mensen te werk.
 • In 2011: Soudal (Shanghai) Co., Ltd. neemt alle activiteiten inzake silicone mastieken onder LNX merk over van Bluestar Silicones Co., Ltd, via de 100% Soudal dochter-onderneming Taicang Shijia Industrial Co. Ltd. in China.
 • In 2013 werd TKK Srpenica (Slovenië) overgenomen. Producent van voegkitten, PU-isolatieschuim en betonadditieven, het stelt 200 mensen tewerk. De grootste overname door Soudal, die er € 20 miljoen voor betaalde.
 • In 2014 kondigde Soudal de overname aan van de Accumetric groep, een onafhankelijke producent van silicone, voegkitten en smeermiddelen. Het bedrijf is gevestigd in Elizabethtown en telt 150 medewerkers wereldwijd. Men verwachtte een omzet van ongeveer $ 50 miljoen in het jaar van de overname.

Negentig percent van de productie wordt uitgevoerd naar 130 verschillende landen. Het bedrijf heeft vestigingen in onder meer Polen, China, India, Duitsland, Frankrijk, Chili, de VS en in Turkije.[1]

In 2008 startte Soudal met de bouw van het nieuwe O&O-centrum te Turnhout. Dit zal onder meer plaats bieden voor een high-tech labo om de toekomstige ontwikkelingen in de sector te ondersteunen.

Prijzen[bewerken]

In 2010 ontving stichter Vic Swerts de Vlerick Award, die een Belgisch ondernemer bekroont die zijn bedrijf tot de internationale top bracht. Swerts won het van de genomineerden Thomas Leysen van Umicore, Jean Stéphenne van GSK en Michaël Bremans van Ecover.[2]

In 2011 werd Soudal verkozen tot Onderneming van het Jaar, een prijs die wordt uigereikt door Ernst & Young in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis. De stichter en eigenaar van Soudal mocht de trofee ontvangen uit handen van de Belgische eerste minister Yves Leterme.[3]

In 2013 werd de stichter Vic Swerts verheven in de adelstand. Hij kreeg van de Belgische koning Albert II de titel van baron.[4]

Sponsoring[bewerken]

 • Tijdens de laatste rit van de Ronde van Frankrijk 2014 maakte de directie van Soudal bekend hoofdsponsor te worden van de Belgische wielerploeg Lotto. De ploeg die vanaf 1985 actief is binnen het professioneel wielrennen, met wisselende mede-sponsors. Sinds 2013 stond Soudal op de outfits van Lotto-Belisol tijdens de Tour en in 2014 werd Soudal een volwaardige cosponsor van Lotto-Belisol. Van 2015 tot 2020 wordt Soudal mede-hoofdsponsor.
 • Sedert 2010 is Soudal sponsors van KVC Westerlo, een voetbalploeg die speelt in de Belgische hoogste competitie.
 • Soudal is - vanaf het seizoen 2012-2013 - sponsor in het veldrijden met de Soudal Classics. Betreft een vijftal wedstrijden voor alle categorieën, maar zonder klassering.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties