Sp!ts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sp!ts
Type Dagblad
Formaat Tabloid
Eerste editie 21 juni 1999
Eigenaar(s) Telegraaf Media Groep
Uitgeverij(en) Telegraaf Landelijke Media
Oplage 452.000 (2007)[1]
Hoofdredacteur Robert van Brandwijk
Land(en) Nederland
Talen Nederlands
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Sp!ts (spreek uit Spits) is een Nederlands gratis dagblad op tabloidformaat.

Op 21 juni 1999 verscheen Sp!ts voor het eerst. Het dagblad verschijnt op werkdagen (maandag t/m vrijdag) en wordt hoofdzakelijk verspreid onder reizigers in het openbaar vervoer. Het blad heeft gemiddeld ruim 2 miljoen lezers per dag bij een oplage van circa 500.000 exemplaren. Een krant wordt namelijk gemiddeld door 4,26 mensen gelezen.

Sp!ts wordt uitgegeven door Telegraaf Landelijke Media dat onderdeel is van Telegraaf Media Groep (TMG). Sinds 1 augustus 2013 is de redactie van Sp!ts samengevoegd met die van voormalig concurrent Metro.[2] Deze nieuwe redactie Gratis Dagbladen maakt vanaf dat moment zowel Metro als Sp!ts. Hoofdredacteur van beide kranten is Robert van Brandwijk.

Op 14 juli 2014 maakte TMG bekend in oktober 2014 te stoppen met de uitgave van Sp!ts. Het bedrijf gaat alleen nog verder met dagblad Metro, dat overigens sommige katernen uit Sp!ts zal overnemen. De website spitsnieuws.nl zal wel blijven bestaan.[3]

Distributie[bewerken]

In tegenstelling tot de Metro en De Pers had Sp!ts lang geen eigen krantenbak op NS stations, de belangrijkste distributiepunten. De Sp!ts werd tot het najaar van 2009 uitgedeeld buiten de NS-stations. Daarnaast heeft de Sp!ts uitdeelplaatsen bij IKEA's, in Mc Donalds-restaurants en in de bussen van GVB, Qbuzz en regiovervoerders Arriva, Veolia en Syntus. Tegenwoordig staan er wel krantenbakken op onder andere de stations. Vanaf 30 juni 2008 was de krant bij alle PLUS-supermarkten verkrijgbaar.

Sinds het samengaan met Metro is ook de distributie van beide kranten samen gegaan. Zowel Sp!ts als Metro zijn sinds 1 augustus 2013 verkrijgbaar via bakken op de treinstations in Nederland.

Het uitdelen van gratis kranten heeft veel 'zwerfkranten' tot gevolg. Daarom betaalt de Sp!ts mee in de schoonmaakkosten van onder andere NS-treinen en NS-stations.

Naast de krant ontwikkelt Sp!ts sinds 2006 ook nieuwe mediakanalen: narrowcasting. Via beeldschermen in de openbare ruimte, zoals op stations maar ook in de bussen van de Valleilijn, biedt Sp!ts nieuws en entertainment in tekst en beeld.

Columnisten[bewerken]

De Sp!ts heeft ook een aantal columnisten (gehad). Enkele bekenden zijn Peter Paul de Vries, Hero Brinkman en Harry van Bommel. De twee laatstgenoemden schreven wekelijks om de beurt een aan elkaar gerichte column onder het kopje Haagse Herrie.

In 2011 heeft Sp!ts vijf columnisten aangetrokken die elk een eigen dag hadden waarop ze hun column schreven, zijnde:

Sinds 2011 is de samenstelling meerdere malen gewijzigd.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Oplage AD blijft dalen. Trouw (1 april 2008)
  2. Redacties Spits en Metro samen, NOS.nl
  3. Gratis dagblad Sp!ts verdwijnt, RTL Nieuws, 14 juli 2014.