Aanhoudingseenheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een aanhoudingseenheid (AE) is een eenheid van de Nederlandse politie en bestaat naast geüniformeerde agenten soms ook uit zogenaamde Romeo's. Deze naam komt uit het NAVO-alfabet en staat voor de letter R, die codeert voor aanhoudingseenheid.

Een aanhoudingseenheid heeft de taak om tijdens verstoringen van de openbare orde personen die de orde verstoren of daartoe aanzetten aan te houden.

Aanhoudingseenheden werken niet in uniform, maar in burgerkleding. Ze mengen zich meestal onopvallend tussen de relschoppers, in groepen van ongeveer acht personen.

De aanhoudingseenheden zijn ontstaan bij de toenmalige Gemeentepolitie Amsterdam, na de rellen rondom de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980. Het systeem dat destijds werd ontwikkeld kreeg in de jaren daarna landelijke navolging en kreeg met opname in de paraatheidscirculaire een vaste plaats binnen de Mobiele Eenheid (ME).

Voordat een politieman bij de AE werkzaam kan zijn, wordt deze mentaal en fysiek getest. Hierna volgt een intensieve opleiding van vijf weken. Als deze volbracht is, wordt men bij een team ingedeeld.

Een aanhoudingseenheid is niet hetzelfde als een Aanhoudings- en Ondersteuningsteam (AT) van de politie, dat wordt ingezet bij de aanhouding van vuurwapengevaarlijke personen en andere zeer riskante opdrachten.