Spierkramp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Spierkramp
Coderingen
ICD-10 R25.2
ICD-9 729.82
DiseasesDB 3151
MedlinePlus 003193
MeSH D009120
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Spierkramp (vaak: kramp) is het onwillekeurig plotseling, pijnlijk samentrekken van de vezels van spieren. Normaal gesproken is een deel van de vezels van een spier in rust, terwijl een ander deel zich samentrekt, en wordt het rusten en actief zijn van spiervezels afgewisseld.

Kramp kan verschillende oorzaken hebben, zoals zware belasting van de spieren tijdens sporten, een verkeerde zithouding, een tekort aan magnesium, calcium, zout of glucose, dehydratie, te sterke afkoeling van de spieren (bijvoorbeeld bij zwemmers), ziekte of vergiftiging.

Magnesium en calcium spelen beide een grote rol bij de spiercontractie. Sporters hebben een grotere behoefte aan magnesium[bron?]. Een tekort kan leiden tot krampen.

Kramp kan in veel delen van het menselijk lichaam voorkomen. Vaak komt kramp in de kuiten voor. Het stretchen van de spieren kan in dit geval helpen de kramp tegen te gaan.

Enkele andere lichaamsdelen waar men kramp kan krijgen zijn onder meer de voeten, armen, handen, onderrug, hals en de buik. Indien kramp regelmatig terugkeert, kan de huisarts om deze reden bezocht worden.

Vaak voorgeschreven middelen zijn magnesium(fosfaat)tabletten en Inhibin dat hydrokinine als werkzame stof gebruikt.