Spijkenisse Centrum (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spijkenisse Centrum
Metrostation Spijkenisse Centrum.jpg
Plaats Spijkenisse
Afkorting Spc
Opening 25 april 1985
Perrons 2
Perronsporen 2
Metrolijn  C   D 
Stadsbus 81 | 84 | 87
Streekbus 101 | 102 | 103 | 105 | 106 | 111 115 | 190 | 205
Nachtbus BOB-bus: B8
Vervoerder RET
Arriva
Connexxion
Coördinaten 51° 51′ NB, 4° 20′ OL
Spijkenisse Centrum (metrostation)
Spijkenisse Centrum (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Spijkenisse Centrum is één van de drie (bovengronds gelegen) stations van de Rotterdamse metro in Spijkenisse, ontworpen door Architectenbureau HWT (C. Weeber) in samenwerking met het architectenbureau van Gemeentewerken Rotterdam (C. Veerling). Het station is geopend met de doortrekking van de metro naar Spijkenisse op 25 april 1985; het wordt heden ten dage aangedaan door de lijnen C en D. Het metrostation ligt nabij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, hetgeen ook in de metrostellen wordt omgeroepen. In 1986 heeft het bouwwerk de Nationale Staalprijs gewonnen in de categorie A: Gebouwen met een stalen draagconstructie. De constructie vormt een moderne afgeleide van de perronoverkappingen van het Amsterdamse Centraal Station. De RET had tot december 2011 op dit metrostation een informatie- en verkooppunt.

Busstation[bewerken]

Op straatniveau bevindt zich een busstation voor het streekvervoer richting onder andere Brielle, Rockanje, Hellevoetsluis, Rozenburg. Vroeger reden er ook bussen naar Renesse, maar na de overname bij Arriva rijdt deze bus slechts vanuit Hellevoetsluis. Ook worden de verschillende wijken van Spijkenisse vanaf dit station bediend. Het busstation is in 2000 geheel verbouwd zodat deze aan de hedendaagse wensen van de openbaar vervoer-reiziger zou gaan voldoen. Uitgangspunten daarbij waren het zowel droog als uit de wind staan tijdens het wachten op de bus. Hoewel de nieuwbouw het stationsgebied een kwaliteitsimpuls heeft bezorgd (dankzij onder andere de architectonisch interessante overkappingen en de DRIP's (Dynamische ReizigersInformatiePanelen), is de ontwerper er niet ingeslaagd te voldoen aan de eerder genoemde hoofdeisen, wat politiek een gevoelig punt is geworden. Deze lijnen vertrekken vanaf Spijkenisse Centrum, de vetgedrukte lijnen rijden alleen in de spits:

Lijn Richting
81 De Vier Werelden
84/105 De Akkers
84 Maaswijk
87 Hofweg
101/102/106/111 Hellevoetsluis Amnesty Internationallaan
103 Rockanje
103/106 Brielle Busstation
105/115 Rozenburg Volgerweg
106 Rozenburg Eikenlaan via Brielle Busstation
190 Oud-Beijerland
205 Botlek Huntsman
Nachtbus B8 Rotterdam Centraal

Tramstation Spijkenisse[bewerken]

Voordat dit metrostation de functie had als hoofdstation van Spijkenisse, was het RTM Tramstation Spijkenisse aan de Stationsstraat langs de Groene Kruisweg het belangrijkste opstappunt voor het openbaar vervoer richting Rotterdam, Oostvoorne en Hellevoetsluis. Dit tramstation is op 14 februari 1966 voor het laatst in gebruik geweest. In de tussenliggende periode tot aan de komst van metro- en busstation Spijkenisse Centrum in 1985, vervulde het op dezelfde locatie gelegen "oude" busstation de functie van belangrijkste op- en overstaplocatie van het openbaar vervoer in Spijkenisse.