Spitzer Space Telescope

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spitzer Space Telescope
De Spitzer ruimtetelescoop voorafgaand aan de lancering
Algemene informatie
Andere namen Space Infrared Telescope Facility (SIRTF)
NSSDC ID 2003-038A
Organisatie NASA / JPL / Caltech
Aannemers Lockheed Martin / Ball Aerospace
Lancering 25 augustus 2003
Lanceerplaats CCAFS SLC-17B in Florida
Gelanceerd met Delta II 7920H raket
Missielengte 16,5 jaar
Massa 950 kg
Type omloopbaan Heliocentrisch (baan om de Zon)
Omloopduur 1 jaar
Locatie In een baan om de Zon
Type telescoop Ritchie-Chrétien
Golflengte waarnemingen 3 tot 180 micrometer
Telescoop diameter 850 mm, f/12
Brandpuntsafstand 10,2 m
Instrumenten
IRAC Infraroodcamera
IRS Infraroodspectrometer
MIPS Ver-infraroodspectrometer
Website
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

De Spitzer Space Telescope is een met vloeibaar helium gekoelde telescoop die in een heliocentrische baan achter de aarde aan om de zon draait, en gebruikt werd voor observatie van het heelal in het infrarode golflengtegebied. Tot 18 december 2003 droeg deze ruimtetelescoop de naam Space Infrared Telescope Facility, kortweg SIRTF.

Spitzer Space Telescope is de vierde van NASA's Great Observatories, een ruimtevaartprogramma van ruimtetelescopen waartoe ook de ruimtetelescoop Hubble, Chandra X-ray Observatory en de Compton Gamma Ray Observatory behoren.

Missie[bewerken | brontekst bewerken]

De Spitzer Space Telescope is op 25 augustus 2003 vanaf Lanceercomplex 17B van het Cape Canaveral Air Force Station te Florida gelanceerd met een Delta II-raket. Het duurde ruim drie maanden om de satelliet in de gewenste baan te plaatsen en om alle systemen te testen; in december 2003 is de telescoop begonnen met waarnemingen.[1] De missie zou oorspronkelijk 2,5 jaar duren, maar in 2006 bleek dat de missie kon worden verlengd tot 15 mei 2009.[2] Toen was het vloeibare helium verdampt, dat gebruikt werd om de telescoop te koelen. Daarna warmde de satelliet op tot 30 kelvin (−243 °C) en begon de zogenaamde Spitzer Warm Mission, waarbij nog slechts op de twee kortste golflengten (3,6 en 4,5 μm) gemeten kon worden.

Tijdens de missie maakte de ruimtetelescoop afbeeldingen en spectra van door hemelse objecten uitgestraalde infrarode straling (ieder object met een temperatuur boven het absolute nulpunt straalt deze energie uit). De golflengte van de te onderzoeken elektromagnetische straling is gelegen tussen de 3 en 180 μm. Het grootste deel van deze straling kan niet vanaf de aarde gemeten worden omdat de aardatmosfeer een groot deel van de infraroodstraling tegenhoudt.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De keuze van de naam Spitzer is het resultaat van een wedstrijd. Deelnemers van over de hele wereld mochten een suggestie doen voor een naam, onderbouwd met een toelichting. Uit de meer dan 7000 inzendingen, waarvan 38% afkomstig waren van buiten de Verenigde Staten, kozen medewerkers van het SIRTF Science Center 161 kandidaten. Een comité van deskundigen koos 11 finalisten, en ten slotte koos NASA de winnaar: Jay Stidolph uit Brits-Columbia, Canada, die voorstelde om de ruimtetelescoop te vernoemen naar Dr. Lyman Spitzer. Spitzer (1914-1997) was een wetenschapper die reeds in 1946 als eerste voorstelde om telescopen in de ruimte te plaatsen, om zodoende het vertroebelende effect van de atmosfeer te vermijden. Hij droeg bij aan het tot stand komen van de ruimtetelescoop Hubble en een andere ruimtetelescoop, de Copernicus-satelliet.

Einde van de missie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 januari 2020 om 22:34 UTC werd de Spitzer Space Telescope buiten werking gesteld en de missie beëindigd.[3] [4]

Eerste foto's van de SST (credit: NASA/JPL-Caltech).
Linksboven: het spiraalvormige sterrenstelsel M81.
Rechtsboven: het Herbig-Haro object HH46.
Linksonder: stof rond de ster Fomalhaut.
Rechtsonder: stof in een globule in de emissienevel IC 1396.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Spitzer Space Telescope van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.