Spix' ara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spix' ara
IUCN-status: Kritiek[1] (2013)
Spixara.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien)
Geslacht: Cyanopsitta (Ara's)
Soort
Cyanopsitta spixii
(Wagler, 1832)
Afbeeldingen Spix' ara op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spix' ara op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Spix' ara (Cyanopsitta spixii) is een grote blauwe ara met een lange staart, die de enige soort binnen het geslacht Cyanopsitta vormt.

Kenmerken[bewerken]

De Spix ara is over het algemeen blauw van kleur. De rug is donkerder dan het onderlichaam. Naar de kop toe wordt het blauw blauwgrijs tot lichtgrijs. De borst is eerder groenblauw getint. De onderkant van de staart is donkergrijs, alsook de poten. De naakte plek aan de ogen is zwart. De irissen zijn geel. De snavel is zwart. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk. De lichaamslengte bedraagt 55 tot 57 cm, het gewicht 360 gram.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De vogel kwam oorspronkelijk voor in de Braziliaanse caraiba-bossen. Leeft in de droge gebieden in het midden van Brazilië; meer specifiek in het grensgebied tussen de provincies Piauí, Pernambuco en Bahia.

Naamgeving[bewerken]

Het eerste exemplaar werd in 1819 gevangen door Johann Baptist von Spix. Dit exemplaar werd 13 jaar later door Wagler gebruikt om een wetenschappelijk omschrijving vast te leggen.

Bedreiging[bewerken]

De Spix' ara is sinds de ontdekking ernstig bedreigd, momenteel bestaat er geen in het wild levende populatie meer. Ontbossing en stroperij zijn hier de oorzaak van.

Huiden[bewerken]

Het Nationaal Natuurhistorisch Museum bezit drie huiden van de Spix' ara. Deze huiden zijn afkomstig van in gevangenschap overleden exemplaren. Twee van drie huiden komen uit de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp.

Bronnen, noten en/of referenties