Spoorlijn Amsterdam Centraal - Schiphol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoorlijn Amsterdam Centraal - Schiphol
Spoorlijn Amsterdam Centraal - Schiphol op de kaart
Totale lengte17,1 km
SpoorwijdteNormaalspoor 1435 mm
Aangelegd doorNS
Geopend1 juni 1986
Huidige statusIn gebruik
GeëlektrificeerdBij aanleg
Aantal sporen2
Baanvaksnelheid130 km/u
Beveiliging of treinbeïnvloedingATB EG
Treindienst doorNS, NS International, Thalys.
Traject
vSTR lijn van Zutphen
v-SHI2grvÜST lijn van Elten
vBHF-LvBHF-R 47,2 Amsterdam Centraal
vÜSTvÜST
vSTRevHST Amsterdam Westerdok
dSTRvÜSTrdSTR
ev-SHI2grvSTR-KBSTevSTR- opstelterrein
exdKBSTevSTRv-SHI2rd Westerdoksdijk opgebroken
mdKRZomdKRZomdKRZod tram  3 
dWBRÜCKEdWBRÜCKEdWBRÜCKEd Singelgracht
v-SHI2grvSHI2gldSHI2+rd
vÜSTolvÜSTolvSTR-
dSTRvÜWBldSTRevSHI2gl-
vDST-STRdSHI2ldSHI2gl+rdSHI2g+rexdSTR Werkplaats Zaanstraat
veHST-STRv-STRxvSTR Spaarndammerdijk-Houthaven
vSTRdvSTRexdDST Westergasfabriek
vÜSTdvSTRexdABZgl aansluiting Centrale markthallen opgebroken
vSTRr-STRv-STRxvSTR lijn naar Den Helder tot 1983
v-STRudENDEavSTRexdABZg+l lijn van Amsterdam Willemspoort tot 1878
v-STRudHSTvSTRexdSTR Isolatorweg
metro  50   51 
v-STRudSTRvSTRexdBHF Amsterdam Sloterdijk tot 1985
dmvSKRZ-AuvSKRZ-AuexdSKRZ-Au A10E22
vSTR+r-STRumvSTRxvSTR Hemboog
dKRZodTBHF-RuqmdTBHF-RuqdSTRrxvSTR 52,5 Amsterdam Sloterdijk
lijn naar Den Helder
dTBHFodTBHF-LuqmdTBHF-Luqv-STRrexdSTR lijn naar Rotterdam Centraal vanaf 1985
edKRZoedKRZouemdKRZoexdSTRqexv-STRr lijn naar Rotterdam Centraal tot 1985
emdKRZoemdKRZouedKRZod tramlijn Zandvoort - Amsterdam opgebroken
dSTRmveBHF-BHFd 53,7 Amsterdam De Vlugtlaan
De Vlugtlaan
mdKRZomdKRZoudKRZod tram  7 
v-SHI2g+ruvSTR-
mdKRZoudKRZo tram  13 
dSTRudHST Jan van Galenstraat
dSTRudHST Postjesweg
udSTRqmvBHFudSTRq 56,0 Amsterdam Lelylaan
tram  1   17 
dSTRudHST Heemstedestraat
dSTRudHST Henk Sneevlietweg
mdKRZoudKRZo tram  2 
dSTRudSTRl metro  50   51 
SKRZ-Aod A4E19 westbaan
vSHI2ngnl-
wÜSTo+lvKSTReq lijn van Weesp
vvSPLne Riekerpolder aansluiting
vÜST{{{2}}}
vWBRÜCKE1 Ringvaart
vSKRZ-Mo A9 gesloopt
vSKRZ-Au A9
tvSTRa Schipholspoortunnel
tvSKRZ-A A4E19 oostbaan
tvSTR + RP2q
+
AMS baan 09/27
tSHI1+l + tv-SHI1l
tSHI1+r + tvSHI1r-
+
tdBHF-LtvBHF-RFLUG 64,3 Schiphol Airport
tSHI1l + tv-SHI1+l
tSHI1r + tvSHI1+r-
+
tvSTR lijn naar Leiden Centraal
HSL naar Antwerpen-Luchtbal

De spoorlijn tussen Amsterdam Centraal en Schiphol vormt de westelijke tak van de Amsterdamse Ringspoorbaan. De lijn werd geopend op 1 juni 1986.

Hiermee kreeg het belangrijke Amsterdam Centraal Station zijn aansluiting op de luchthaven. Schiphol kon met deze verbinding opgenomen worden in het Intercitynetwerk van de NS. De intercityverbindingen van Amsterdam naar Brussel en Vlissingen werden toen ook verlegd van Haarlem naar Schiphol. De opening van deze lijn vond plaats in een periode waarin de NS door de overheid vanwege de file- en de milieuproblematiek steeds meer werd beschouwd als een alternatief voor de auto.[1] De NS zou twee jaar later in 1988 dan ook Rail 21 publiceren. Tot dan was de NS meer gezien als een vervoerbedrijf voor mensen die zich geen auto konden veroorloven,[2] wat juist niet gold voor de reizigers op deze nieuwe spoorlijn; luchtreizigers en werknemers op Schiphol. De NS had in de jaren '70 en '80 vaak bezuinigingen opgelegd gekregen vanwege de economische crisis in Nederland.[3]

Naar aanleiding van deze opening kreeg Koploper 4011 KLM-kleuren en het stel heeft in de gewone dienst lange tijd rondgereden. Koploper 4012 kreeg niet lang daarna Martinair-kleuren.[4]

Stations[bewerken | brontekst bewerken]

Er werden drie nieuwe haltes gebouwd, gedeeltelijk op viaducten, te weten: Amsterdam Lelylaan, Amsterdam De Vlugtlaan, en het bovenste gedeelte van Amsterdam Sloterdijk. Dit laatste werd hierdoor het eerste kruisingsstation van Nederland. De bovenste lijn loopt richting Amsterdam in een boog, aansluitend op de onderste. De stations kenmerkten zich door een stationsstijl met veel blauw en rode accenten; kleuren die ook terug zouden komen bij latere stations uit die periode zoals op de Flevolijn. Het betrof een duidelijke trendbreuk met het in de jaren '70 veel gebruikte oranje en bruin.[noot 1] Onder meer de wachtruimte en de stationrestauratie op station Lelylaan waren light dodger blue, en zelfs het perron op station Lelylaan en het hooggelegen perron van station Sloterdijk waren beiden lichtblauw.

In de Westtak was ter hoogte van de huidige metrohalte Henk Sneevlietweg het station Amsterdam Aletta Jacobslaan gepland,[bron?] maar dit is nooit gebouwd.

Station De Vlugtlaan werd in 2000 gesloten en later gesloopt in verband met de aanleg van de in 2003 geopende Hemboog, die een verbinding mogelijk maakt tussen Schiphol en Zaandam.

Overzicht van stations langs de lijn (cursief: voormalig station):

Station Geopend Huidig gebouw
Amsterdam Centraal 1889 1889, SS, 1e gebouw, uniek ontwerp van o.a. Cuypers
Amsterdam Sloterdijk 1983/1986 1983, NS, 1e gebouw, uniek ontwerp van Reijnders
Amsterdam De Vlugtlaan 1986 geen, gebouw gesloopt in 2001, station gesloten in 2000
Amsterdam Lelylaan 1986 1986, NS, 1e gebouw, uniek ontwerp van Steenhuis
Schiphol Airport 1978 1995, NS, 2e gebouw, geïntegreerd in Schiphol Plaza

Dienstregeling[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste tien jaren reden op deze lijn alleen lange afstandstreinen: de treinen van Amsterdam Centraal via Schiphol naar Vlissingen en Brussel, en de treinen vanaf Hoofddorp via Amsterdam Centraal naar Amersfoort en verder. De intercity's naar en van Amersfoort reden tussen tussen Schiphol en Amsterdam Centraal als stoptrein. Op de lijn werden vooral de Koplopers en de (Benelux)intercity-rijtuigen ingezet, het nieuwste en het meest comfortabele materieel dat de NS toen ter beschikking had.

Na de voltooiing van de spoorverbinding Schiphol - Weesp reden vanaf 1996 de treinen Schiphol – Amersfoort niet meer over deze lijn. In 1996 ging de nieuwe sneltreindienst Amsterdam Centraal - Schiphol - Den Haag Centraal rijden die de stops in de stations aan de Westtak overnam, de Intercity's naar Vlissingen en Brussel rijden sindsdien non-stop tussen Amsterdam Centraal en Schiphol. Later[(sinds) wanneer?] is dit weer veranderd. De sprinter Hoofddorp - Amsterdam Sloterdijk - Zaandam - Hoorn Kersenboogerd rijdt gedeeltelijk over de Westtak; de overige treinseries rijden het gehele trajecten waarbij ze al dan niet stoppen in één of meerdere stations.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
900 Intercity direct (NS) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBreda Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd. Via HSL. Rijdt in het weekend tot circa 20:00 uur. Vormt tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal een scheve kwartierdienst met serie 1000.
1000 Intercity direct (NS) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam Centraal Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd. Via HSL. Vormt doordeweeks overdag een scheve kwartierdienst met serie 900. Rijdt op maandag t/m vrijdag tot 22:00 en in het weekend tot 23:30. Rijdt niet op zondag tussen 9:00 en 12:00.
1400 Intercity (NS) Utrecht CentraalAmsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven Centraal en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
3300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalLeiden Centraal – )HoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoorn(Hoorn Kersenboogerd) 's Avonds na 20:00 uur, op vrijdag de hele dag en in het weekend wordt er alleen gereden tussen Hoofddorp en Hoorn.
4600 Sprinter (NS) (Den Haag Centraal – )Leiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal(WeespAlmere CentrumAlmere BuitenAlmere Oostvaarders) Rijdt in de avonduren en het weekend ook van/naar Den Haag Centraal. Rijdt enkel van maandag t/m donderdag in de spitsuren tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. Vormt tussen Hoofddorp en Weesp een scheve kwartierdienst met Sprinter 5800. Vormt tussen Weesp en Almere Centrum een scheve kwartierdienst met Sprinter 4300.
5800 Sprinter (NS) Amersfoort VathorstAmersfoort CentraalHilversumWeespAmsterdam Centraal – (Amsterdam SloterdijkSchiphol AirportHoofddorp) Rijdt tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp enkel van maandag t/m donderdag in de spitsuren en in het weekeinde tussen 7:00 en 21:00 uur. Rijdt in de vroege ochtend en na 20:30 uur niet tussen Amersfoort Vathorst en Amersfoort Centraal.
Eurostar 9100 Eurostar (Eurostar) Amsterdam CentraalRotterdam CentraalBrussel-ZuidLille-EuropeLondon St Pancras International Lille-Europe wordt onregelmatig bediend. Calais-Fréthun, Ashford, Ebbsfleet worden niet bediend in 2020-2023 (minstens).
9200 IC 35 Intercity direct, Beneluxtrein (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBredaNoorderkempenAntwerpen-CentraalMechelenBrussels Airport-ZaventemBrussel-NoordBrussel-CentraalBrussel-Zuid Via HSL, tussen Schiphol en Rotterdam is bij een reis binnen Nederland een toeslag verschuldigd.
Eurostar 9300 Eurostar (Eurostar) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-ZuidParis-Nord Diverse ritten alleen tussen Amsterdam en Brussel
Eurostar 9900 Eurostar (Eurostar) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-Zuid – [ Aéroport Charles-de-Gaulle 2 TGVMarne la Vallée-Chessy ] / [ Chambéry-Challes-les-EauxAlbertvilleMoûtiers - Salins - Brides-les-BainsAime-La PlagneLandryBourg-Saint-Maurice ] / [ Valence-Rhône-Alpes-Sud TGVAvignon TGVAix-en-Provence TGVMarseille Saint-Charles ] Marne la Vallée-Chessy 2 keer per dag. Bourg-Saint-Maurice 1 keer per week in de winter. Marseille Saint-Charles 1 keer per week in de zomer.
Plaquette van de opening van Schiphol-Amsterdam CS op 30 mei 1986

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Amsterdam CS - Schiphol railway line van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.