Spore-afdruk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een spore afdruk of sporee van de paddenstoel Volvariella volvacea: (foto onderkant) hoed op de onderkant op wit en donker papier; (foto bovenkant) hoed verwijderd na 24 uur.

De spore-afdruk of sporee van een paddenstoel is een belangrijk kenmerkend element in de meeste handboeken en de mycologie voor het identificeren van paddenstoelen. Een spore afdruk wordt gemaakt door de spore-producerende oppervlakte op een blad van donker en wit (of enkel wit) document te plaatsen. De paddenstoel wordt overnacht of 24 uur in deze posititie gelaten. Wanneer de paddenstoel wordt verwijderd, zouden de kleuren van de sporen op het document zichtbaar moeten zijn. Wanneer ook een glasplaatje wordt toegepast kunnen de sporen ook onder een microscoop bekeken worden.

Voor mycologen is de spore afdruk slechts een van de elementen om een soort te determineren. Historisch gezien werd de classificatie van vele families van paddenstoelen gebaseerd op de sporekleur, een voorbeeld is de Tricholomataceae familie dat vele paddenstoelen omvat en waarvan de gemeenschappelijke factor witte sporen is. Echter heeft recent moleculair onderzoek interessante verhoudingen aangetoond waarbij sommige paddenstoelen van ongelijksoortige sporekleuren toch dichte relaties tonen.