Sprookjesnacht aan zee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sprookjesnacht aan zee
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 149
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Paul Geerts

Liliane Govers (inkten)

Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

Sprookjesnacht aan zee is het honderdnegenenveertigste stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske.

Het is een speciale uitgave die nooit is uitgekomen in de reguliere Vierkleurenreeks. Het verhaal verscheen voor het eerst in 1983, in deel 3 van Plezier met Suske en Wiske. In 1986 werd het in combinatie met Het onbekende eiland uitgegeven als dubbelstrip.

De titel was in eerste instantie Sprookjesnacht in het Zwin.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Uitvindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Suske, Wiske en tante Sidonia zijn op vakantie op een privéterrein in de duinen van Zeeuws-Vlaanderen. 's Nachts ziet Wiske een mannetje van zand, maar de anderen geloven haar niet. Ze gaan de volgende ochtend terug naar huis.

Als professor Barabas langskomt, vertelt hij de vrienden dat het mogelijk is dat de zandmannetjes bestaan. In een boek lezen ze de legende over een zandfee die vanuit een zandkasteel over zandmannetjes regeert. In de nacht waarin het sterrenbeeld boogschutter zijn pijl richt op de stier, leggen de vogels in het Zwin een gouden ei.

In de gevangenis leest Krimson toevallig hetzelfde boek en hij weet niet lang daarna te ontsnappen. Tante Sidonia hoort dit op de radio, maar dan komen Lambik en Jerom net terug van vakantie. Ze geloven de verhalen over zandmannetjes niet. Suske doet onderzoek in zijn astrologieboek en berekent dat de volgende nacht precies de nacht is waarover gesproken wordt in de legende.

Krimson heeft dezelfde berekening gemaakt en hij vertrekt met de Kreeft, een pantserachtig voertuig dat zowel op als onder water kan rijden, naar het Zwin. Professor Barabas heeft Vitamitje aangepast zodat het wagentje gemakkelijk over de duinen kan rijden en de vrienden vertrekken ook naar de kust, er zijn nu twee autootjes. Lambik ziet tot zijn grote verbazing inderdaad een zandmannetje, dat wegsmelt als hij in het water valt. Lambik voelt zich erg schuldig hierover, maar Wiske troost hem door te vertellen dat zoiets vast wel vaker gebeurt.

Krimson komt aan land op het strand tussen Knokke en Cadzand en hij stuurt zijn twee mannen de omgeving in. Suske en Wiske zien een geheimzinnige mistbank en nemen contact op met Lambik via de walkietalkie. Lambik ontmoet een van Krimsons handlangers en kan hem verslaan. De vrienden zetten alles op alles om Krimson voor te zijn. Suske en Wiske vinden al snel het zandkasteel in de mistbank. Ook Krimson heeft het kasteel intussen gevonden. Als Lambik in zijn haast een zandmannetje aanrijdt, wordt hij door een ander zandmannetje in slaap gebracht. Krimson vernietigt het zandkasteel en ontvoert de zandfee. De zandmannetjes houdt hij op afstand met een waterkanon. Krimson bindt Suske en Wiske hierna vast aan palen om hen bij vloed te laten verdrinken, maar de zandmannetjes kunnen hen op tijd bevrijden. Krimson draagt de zandmannetjes op om die nacht de gouden eieren te verzamelen, anders zal hij de zandfee doden door de ruimte waar ze in opgesloten zit vol water te laten lopen.

Suske en Wiske vinden Lambik en ze gooien een emmer water in zijn gezicht zodat hij ontwaakt. Lambik roept Jerom op en Suske en Wiske gaan op inspectie. Als ze de toren van Cadzand twaalf keer horen slaan, zien ze overal om zich heen gouden eieren in het landschap. De vrienden helpen de zandmannetjes de eieren naar het strand te brengen, waar Krimson de eieren later zal komen ophalen met zijn Kreeft. Dan komen de zandmannetjes met een enorm ei aangelopen. Wanneer Krimson dichtbij komt, wordt hij neergeslagen door Jerom. Lambik en Jerom hebben zich verstopt in het enorme ei en ze rekenen af met Krimsons twee helpers. Suske en Wiske bevrijden in de tussentijd de zandfee in de chaos die ontstaat. Jerom gooit Krimson met Kreeft en al in zee.

De zandfee strooit de gouden eieren weer uit over de kust van België en Nederland. Lambik begrijpt niet waarom het goud niet gebruikt wordt om de armen te helpen. De zandmannetjes leggen uit dat rijkdom niet gelukkig maakt. Als iemand een gouden ei vindt aan de kust, kunnen ze dit echter gebruiken om iemand anders te helpen.

Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
AGFA FILM 1994
Familiestripboek 14 1999

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]