Spyker F1 Team

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Spyker MF1)
Spyker F1 Team
Formule 1-team
Algemene informatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Basis Silverstone, Northamptonshire Verenigd Koninkrijk
Oprichter(s) Michiel Mol
Leiding Colin Kolles
Technisch directeur James Key
Actieve jaren 2006-2007
Vorige naam Midland F1 Racing
Volgende naam Force India F1 Team
Sportieve prestaties
Aantal F1-races 17
Coureurs-kampioenschap(pen) 0
Overwinningen 0
Aantal podia 0
Totaal punten 1
Aantal polepositions 0
Aantal snelste rondes 0
Eerste Grand Prix Australië 2007
Laatste Grand Prix Brazilië 2007
Noemenswaardige coureurs Vlag van Duitsland Adrian Sutil
Vlag van Nederland Christijan Albers
Vlag van Japan Sakon Yamamoto
Vlag van Duitsland Markus Winkelhock
Portaal  Portaalicoon   Autosport

Spyker F1 Team was een Nederlands team dat in het seizoen 2007 deelnam aan het wereldkampioenschap van de Formule 1. Spyker F1 was het resultaat van het overkopen van Midland F1 Racing door de Nederlandse ondernemer Michiel Mol. Dit gebeurde al in het seizoen 2006, waardoor het team al vanaf de Italiaanse Grand Prix dat jaar onder de interim naam Spyker MF1 (MF1 slaat op Midland F1) het seizoen afmaakte. MF1 Racing was hiervoor eigendom van het Russische staalbedrijf Midland, dat in handen is van de Russisch/Canadese miljardair Alex Shnaider.

Spyker begon het seizoen 2007 met de Nederlander Christijan Albers en de Duitser Adrian Sutil als coureurs. Als test- en reserverijders zijn de Maleisiër Mohamed Fairuz Fauzy, de Nederlander Giedo van der Garde, de Spanjaard Adrián Vallés en de Duitser Markus Winkelhock aangetrokken.
Albers werd wegens sponsorperikelen na de Grand Prix van Engeland vervangen door testrijder Markus Winkelhock. Die, na een eenmalig optreden, op zijn beurt weer plaats moest maken voor Sakon Yamamoto.

Het team maakte gebruik van Ferrari-motoren. Er werd gereden met de Spyker F8-VII.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

2006[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Grand Prix Formule 1 van Italië in september 2006 werd bekendgemaakt dat het zogenaamde M-consortium daadwerkelijk MF1 Racing heeft overgenomen. Men heeft Mike Gascoyne aangenomen om de nieuwe auto te ontwerpen. In totaal is een bedrag van 106,6 miljoen dollar overeenkomen voor de verkoop. Dit bedrag zal in drie termijnen betaald moeten worden. Voor 30 september moet de Nederlandse delegatie 68,6 miljoen dollar betalen. Daarna volgen twee jaarlijkse termijnen van resp. $15 miljoen en $23 miljoen.

De Midland-Spyker waarmee het seizoen 2006 werd gecompleteerd

2007[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 juli werd bekendgemaakt[1] dat Christijan Albers op non-actief werd gesteld na het uitblijven van betaling van een van zijn sponsors. Testrijder Markus Winkelhock zou hem vervangen tijdens de Grand Prix van Europa op 22 juli, maar niet de vaste tweede rijder van het team worden. Winkelhock reed enkele ronden op de eerste plek tijdens de race op de Nürburgring door na de opwarmronde naar binnen te gaan en zijn banden te wisselen voor regenbanden, aangezien er regen dreigde. De rest kwam later binnen waardoor hij de kop pakte. Hij zou later uitvallen met hydraulische problemen.[2] De Japanner Sakon Yamamoto maakt het seizoen af bij Spyker.

Adrian Sutil bracht een punt binnen voor het team van Spyker. In de Grand Prix van Japan werd hij negende, maar omdat Vitantonio Liuzzi een overtreding beging en 25 strafseconden kreeg (hij haalde een andere auto in terwijl er gele vlaggen gezwaaid werden), werd Sutil als achtste geklasseerd.

Overname[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14 augustus 2007 maakte het team bekend dat Michiel Mol als CEO aftrad bij zowel Spyker Cars als Spyker F1. De reden hiervan was dat het team mogelijk na een jaar alweer zou worden verkocht in verband met de tegenvallende financiële resultaten bij Spyker Cars. Daarnaast zou de investering in de nieuwe raceauto voor het seizoen 2007 te groot zijn geweest. Mol zou een van de geïnteresseerden zijn om het team te kopen. Hij benadrukt dat verkoop een van de opties zou kunnen zijn. Mol wordt voorlopig opgevolgd door vicevoorzitter Hans Hugenholtz. Later sprak Hugenholtz het bericht tegen: "Dat is weer zo'n verzinsel van de pers. Wat juist is, is dat Michiel is afgetreden als CEO. En ik ben zijn opvolger. En de reden daarvoor is omdat Michiel een groter aandeel wil kopen in het Formule 1-team. Omdat je als CEO dan mogelijk een conflict of interest hebt, heeft hij ervoor gekozen af te treden als CEO. Het Spyker Formule 1-team is er en zal ook blijven bestaan."[3]

Op 2 september 2007 werd bekend dat een consortium van Jan Kuypers en Mounir El Yazidi voornemens was het Formule 1-team over te nemen voor een bedrag van 80 miljoen euro. Het bod werd geaccepteerd door het bestuur van Spyker. [4] Van 2008 tot en met 2018 kwam het team uit onder de naam Force India F1 team.[5] In 2019 werd de naam gewijzigd naar Racing Point F1 Team.[6]

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Kleur Resultaat
Goud Winnaar
Zilver Tweede plaats
Brons Derde plaats
Groen Gefinisht (punten behaald)
Blauw Gefinisht (geen punten behaald)
Niet geklasseerd (NC)
Paars Uitgevallen (DNF)
Rood Niet gekwalificeerd (DNQ)
Zwart Gediskwalificeerd (DSQ)
Wit Niet gestart (DNS)
Blanco Gewond (INJ)
Uitgesloten (EX)
Teruggetrokken (WD) / Niet deelgenomen
P Poleposition
S Snelste ronde

(vetgedrukte resultaten zijn pole position en schuin gedrukte resultaten zijn snelste rondes)

Jaar Chassis Motor Banden Coureurs 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Punten WK-plaats
2007 Spyker F8-VII
Spyker F8-VIIB
Ferrari V8 B AUS
Vlag van Australië
MAL
Vlag van Maleisië
BHR
Vlag van Bahrein
ESP
Vlag van Spanje
MON
Vlag van Monaco
CAN
Vlag van Canada
USA
Vlag van Verenigde Staten
FRA
Vlag van Frankrijk
GBR
Vlag van Verenigd Koninkrijk
EUR
Vlag van Europa
HON
Vlag van Hongarije
TUR
Vlag van Turkije
ITA
Vlag van Italië
BEL
Vlag van België
JPN
Vlag van Japan
CHN
Vlag van China
BRA
Vlag van Brazilië
1 10e
Vlag van Duitsland Adrian Sutil 17 DNF 15 13 DNF DNF 14 17 DNF DNF 17 21 19 14 8 DNF DNF
Vlag van Nederland Christijan Albers DNF DNF 14 14 19 DNF 15 DNF 15
Vlag van Duitsland Markus Winkelhock DNF
Vlag van Japan Sakon Yamamoto DNF 20 20 17 12 17 DNF