St. Mark's Place

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
St. Mark's Place

St. Mark's Place is een straat in de wijk East Village in het New Yorkse stadsdeel Manhattan. Het is genoemd naar de St. Mark's Church in-the-Bowery die oorspronkelijk op Stuyvesant Street stond maar nu op 10th Street. St. Mark's Place begon ooit op de kruising van de Bowery en Stuyvesant Street, maar tegenwoordig loopt de straat van Third Avenue tot Avenue A.

De straat huist al lange tijd alternatieve winkels, wat in recente jaren vooral tot stadsjongeren spreekt. De straat is tegenwoordig vooral een plek voor crustcore. Eerbiedwaardige instelling aan St. Mark's Place zijn onder andere het Yaffa Café, Sock Man, het St. Mark's Hotel (een van de weinige hotels in de stad waar nog per uur betaald kan worden), St. Mark's Comics, Trash and Vaudeville en een aantal kraampjes die zonnebrillen en zilverwerk verkopen. Er zijn ook een aantal authentieke Japanse restaurants en bars en vele platenzaken met zeldzame maar goedgeprijsde waren.

Belangrijke adressen[bewerken | brontekst bewerken]

Een sekswinkel op St. Mark's Place.

De straat van drie blokken is ongelooflijk historisch, maar heeft in tegenstelling tot Greenwich Village geen grote aantallen bewoners gekregen, waardoor het zijn sfeer heeft behouden.

96 & 98 St. Mark's Place
  • 96 & 98 - Het Led Zeppelin-album Physical Graffiti heeft een hoes waarop gebouwen 96 en 98 te zien zijn. In de Rolling Stones-clip Waiting on a Friend zijn Keith Richards en Mick Jagger voor ditzelfde gebouw te zien. De hoes van Physical Graffiti bestaat uit twee delen: op de voorkant staan de gebouwen bij daglicht, op de achterkant zie je ze 's nachts. De foto's zijn geretoucheerd, aangezien de gebouwen op de hoes vier verdiepingen heeft, terwijl de gebouwen in het echt vijf verdiepingen hebben. Op nummer 98 is tegenwoordig de winkel Physical Graffiti te vinden, op nummer 96 zit de kledingwinkel Starfish & Jelli. In de jaren tachtig zat op nummer 96 de punkactivistengroep Anarchist Switchboard.
  • 101 - Huis van dichter Ted Berrigan.
  • 102 - Huis van onafhankelijke filmmaker Scott Crary.
  • 103 - Huis van zanger Klaus Nomi in de jaren zeventig.
  • 105 - In de jaren 60 van de negentiende eeuw was dit het huis van Uriah P. Levy, de eerste commodore van de U.S. Navy en ook bekend was om zijn aankoop van Monticello om het te restaureren en behouden.
  • 122 - Was tot de mid jaren negentig[1] Sin-é, een buurtcafé waar Jeff Buckley op maandagavond regelmatig optrad. Ook andere muzikanten als David Gray en Katell Keineg traden hier op.

Protesten[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 1968 braken gevechten uit tussen de politie en jeugdige daklozen[2].

In augustus 1988 liepen 200 mensen van St. Mark's Place naar Tompkins Square Park in East Village om te protesteren tegen een avondklok voor het park. Toen de politie (uiteindelijk 450 man) het publiek aanviel braken rellen uit. Omstanders, artiesten, bewoners, daklozen en politiek activisten raakten betrokken in de gevechten in de nacht van 6 op 7 augustus. De gebeurtenis werd later de Tompkins Square Park Police Riot genoemd[3].

Tegenwoordig zijn nog maar weinig artiesten actief in de straat, hoewel regisseur Jonathan Blitstein hier nog een kantoor heeft in het blok bij 3rd Avenue.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Gemotoriseerd verkeer rijdt naar het oosten in deze eenrichtingsweg. Om de doorstroom te bevorderen zijn de stoepen versmald, maar hierdoor lopen vele voetgangers 's nachts over de straat. Al jaren proberen winkeliers en bewoners de stad te overtuigen de stoepen weer te verbreden.

Popcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Op de zuidwesthoek van St. Mark's Place en Second Avenue, op 131 Second Avenue, zit Gem Spa, een nieuwskraam en sigarettenwinkel, bekend om de egg cream. Op het eerste album van de New York Dolls staat de band afgebeeld voor Gem Spa. De verteller van Tom Paxtons "Talking Vietnam Potluck Blues" zegt over het ruiken van marijuana tijdens de Vietnamoorlog "Hij ruikt als middernacht op St. Mark's Place." In Lou Reeds "Sally Can't Dance" woont Sally op St. Mark's Place. Het nummer "Alex Chilton" van The Replacements bevat de regel "Checkin' his stash by the trash at St. Mark's Place."

Op televisie[bewerken | brontekst bewerken]

In de Sex and the City-aflevering "Hot Child In The City" (seizoen 3), laat Carrie haar schoen repareren op St. Mark's Place en krijgt een afspraakje met een man die op de stripwinkel in de buurt werkt. De aflevering is deels gefilmd in St. Mark's Comics. In de openingstitels van Saturday Night Live (circa 2010) is het neonbord van Cherries adult entertainment store (zie foto bovenaan) te zien.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. A Short History of Sin-e. Gearchiveerd op 5 maart 2007. Geraadpleegd op 22 augustus 2010.
  2. The Street is Bleeding: A Dead-End Pastime Village Voice - 10 oktober 1968
  3. "Melee in Tompkins Sq. Park: Violence and Its Provocation," door Todd Purdham, The New York Times, 14 august 1988, Section 1; Part 1, Page 1, Column 4; Metropolitan Desk

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]