Stade de Gerland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie ook Stade de Gerland (metrostation) voor het gelijknamige metrostation
Stade Gerland
Stade-Gerland-RWC2007.JPG
UEFA SterSterSterSter
Bijnaam Le Temple
Plaats Lyon, Frankrijk
Capaciteit 41.184
Bouwjaar 1914
Geopend 1926
Kosten 32,7 miljoen
Eigenaar stad Lyon
Bespelers Olympique Lyonnais
Veldafmetingen 112 x 65 m
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Stade de Gerland is het grootste voetbalstadion van de Franse stad Lyon. De naam is afkomstig van de wijk waar het stadion is gesitueerd, het Quartier Gerland. De huidige bespeler is de topclub Olympique Lyonnais.

De bouw van het stadion, ontworpen door de architect Tony Garnier, begon in 1913. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de bouw stopgezet, om gelijk na het einde in 1919 weer door te gaan, nu met de hulp van Duitse krijgsgevangenen. In 1920 was het stadion af.

Aanvankelijk hadden de tribunes geen overkapping, en deze moesten door de jaren heen geregeld gerenoveerd worden. De wielerbaan rondom het veld werd in 1960 opgeofferd ten faveure van uitbreiding van de stadioncapaciteit tot 50.000. In 1984 kwam de volgende uitbreiding, tot 51.680 plaatsen.

Ook waren er renovaties nodig om het stadion voor te bereiden voor het WK van 1998 in Frankrijk. Tegen die tijd was het volgens de regels van de FIFA verplicht om in stadions waar internationale wedstrijden worden gespeeld alleen zitplaatsen te hebben. De noord- en zuidtribune werden helemaal opnieuw opgebouwd en de atletiekbaan om het veld werd verwijderd. Dit resulteerde in een stadioncapaciteit van 42.000 zitplaatsen.

De twee tribunes aan de oost- en westkant, de Jean Jaurès-tribune en de Jean Bouin-tribune zijn vernoemd naar respectievelijk een Franse politicus en een atleet.

Het recordaantal toeschouwers werd bereikt in een wedstrijd tegen AS Saint-Étienne in 1982. 48.552 fans namen toen plaats op de stoelen.

Op 26 juni 2003 verloor de Kameroener Marc-Vivien Foé, die op dat moment bij Olympique Lyonnais onder contract stond maar verhuurd werd aan Manchester City, op 'zijn' veld door een hartaanval het leven.

Tijdens het WK van 1998 werden er vijf groepswedstrijden in het Gerland gespeeld:

plus de kwartfinale tussen Duitsland en Kroatië.

In september zijn er drie wedstrijden voor het wereldkampioenschap rugby 2007 gehouden in het stadion.

Januari 2016 is het Stade des Lumières met 61.556 zitplaatsen gereed voor gebruik. Hierna gaat Olympique Lyonnais het Stade Gerland verlaten en wordt het nog slechts gebruikt voor rugbywedstrijden.