Stade du Pays de Charleroi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stade du Pays de Charleroi
Stade du Pays de Charleroi
Stade du Pays de Charleroi
Bijnaam Mambourg
Plaats Vlag van België Charleroi, België
Capaciteit 17.824
Bespelers Sporting Charleroi
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Stade du Pays de Charleroi is een voetbalstadion in de Belgische stad Charleroi. Het is het stadion van Sporting Charleroi. Het werd vernieuwd voor het Europees kampioenschap voetbal 2000 in België en Nederland. De oude naam, stade de Mambourg, werd in mei 1999 vervangen. De capaciteit van het stadion bedroeg voor het Europees kampioenschap voetbal 30.000 plaatsen. Daarna werd dit aantal teruggebracht tot een kleine 26.000.

Echter waren er aanhoudende problemen met de bestemming van de grond, de omwonenden. Daarom besliste de gemeente Charleroi om de bovenste ringen van tribune twee, drie en vier te ontmantelen. De uitvoering van de werken gebeurde tussen 15 mei en 15 juli 2013. De werken aan het versoberd dak vonden plaats in het voorjaar van 2014. De capaciteit van het stadion bedraagt nu nog 17.824 plaatsen.

De bedoeling is dat het huidige stadion op termijn volledig zal worden afgebroken, omdat het in woongebied gebouwd is. Het zal vervangen worden door een stadion van ongeveer 25 000 zitplaatsen in Marchienne-au-Pont. De plannen van het nieuwe stadion en het sportief centrum dat er zich zal in bevinden (en 'Porte des Sports' zal heten) zijn voorgesteld in maart 2010. Dat sportcentrum en het stadion zullen een indoor atletiekzaal hebben, infrastructuur voor volleybal, boogschieten, badminton, gehandicaptensport, Martiale kunsten met een grote dojo, commerciële ruimtes en bureaus... De prijs van dit stadion zal tussen de 150 en 200 miljoen euro zijn.

Belangrijke wedstrijden[bewerken]

EK voetbal 2000[bewerken]

Groepsfase
  • Joegoslavië 3 - 3 Slovenië
  • Engeland 1 - 0 Duitsland
  • Engeland 2 - 3 Roemenië

WK voetbal 2006[bewerken]

Kwalificatie
  • België 1 - 1 Litouwen

UEFA Cup 2003-2004[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties