Stadsduif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stadsduif
Columba livia.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Columbiformes (Duifachtigen)
Familie: Columbidae (Duiven en tortelduiven)
Geslacht: Columba
Soort: Columba livia
Ondersoort
Columba livia domestica
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De tamme stadsduif is een verwilderde postduif[1] (Columba livia domestica), een ondersoort van vogels die is ontstaan uit de rotsduif. Ze is inheems in de dorpen en steden van de Benelux. De (wilde) rotsduif (Columba livia) daarentegen is bijna uitgestorven en komt slechts nog in kleine aantallen voor op de Britse eilanden.

Nakomelingen van de rotsduif worden reeds lang gehouden door de mens, zowel als pluimvee (om ze vet te mesten en op te eten), als lokduif, als sierduif en vooral ook als postduif. De postduif werd vroeger gebruikt om berichten over te brengen, en tegenwoordig voor de duivensport.

Er raken ook postduiven verdwaald. In de stad vinden ze aansluiting bij stadsduiven. Er is voldoende voedsel en schuilplaatsen. De uitwerpselen zorgen voor overlast, schade aan gebouwen en onhygiënische situaties (vandaar de bijnaam "de gevleugelde rat"). Daarom worden in Vlaanderen sinds 2005 duiventorens geplaatst om de wilde stadsduiven-populatie binnen de perken te kunnen houden door eieren te verwisselen met kunsteieren.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties