Stadtbahn van Bonn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lijnennet van de Stadtbahn Bonn
Stadtbahn.svg

De Stadtbahn van Bonn is een lightrailnetwerk dat de ruggengraat vormt van het openbaar vervoer in de Duitse stad Bonn. Het netwerk bestaat uit (snel)tramlijnen die in het stadscentrum grotendeels in tunnels liggen en daarbuiten hoofdzakelijk gebruikmaken van vrije banen. Het net omvat het Stadtbahnnetwerk in Bonn en het Rhein-Sieg-Kreis. Met vier tot zes lijnen is het netwerk relatief klein. Het netwerk is echter door twee spoorlijnen verbonden met de stadtbahn van Keulen. Gedeeltelijk worden de beide netwerken ook wel Stadtbahn Rhein-Sieg genoemd. Naast de Stadtbahn bestaat in Bonn ook nog een tramnetwerk met drie lijnen waarmee de Stadtbahn enkele trajecten deelt.

Op het hele netwerk rijden de voertuigen van het gemeentelijke vervoersbedrijf SWB Bus und Bahn en de Elektrischen Bahnen der Stadt Bonn und des Rhein-Sieg-Kreises (SSB). Op de verbinding met Keulen rijden voornamelijk voertuigen van de Kölner Verkehrs-Betriebe (KVB).

Het netwerk heeft een lengte van 125,36 kilometer. Daarvan is 95,84 km Stadtbahn en 29,52 km tramlijn.[1] Van de 64 stations zijn 12 metrostations.

Bronnen, noten en/of referenties