Standrechtelijke executie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een standrechtelijke executie, ook wel standrecht, is een executie waar een persoon ter plekke wordt gedood zonder of na een heel summier proces.[1] Een standrechtelijke executie wordt uitgevoerd door de politie, het leger en paramilitaire organisaties en worden geassocieerd met guerrilla, counter-insurgency, terrorisme en criminaliteit.

Standrechtelijke executie van een militair na het weigeren van een dienstbevel op het slagveld is een ander verhaal.

Civiele rechtsmacht[bewerken]

In bijna alle civiele rechtsgebieden zijn vandaag de dag standrechtelijke executies illegaal, aangezien ze in strijd zijn met het recht van de beschuldigde op een eerlijk proces. Bijna alle grondwetten of rechtsstelsels die zijn gebaseerd op common law verbieden de uitvoering wanneer er niet toe besloten is door een bevoegde rechter. In het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten staat het volgende:

"Ieder mens heeft het inherente recht op leven. Dit recht wordt beschermd door de wet. Geen mens wordt willekeurig beroofd van zijn leven.
[De dood]straf kan slechts worden uitgevoerd op grond van een onherroepelijk vonnis door een bevoegde rechter."
— Artikelen 6.1 en 6.2[2]

In de praktijk hebben echter standrechtelijke executies plaatsgevonden, uitgevoerd door de politie en binnenlandse strijdkrachten in verschillende landen en tijden, soms onder het mom van de krijgswet.

Bronnen, noten en/of referenties