Stanisław Nagy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stanisław Nagy S.C.I.
Stanisław Nagy
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-diaken
Titeldiakonie Santa Maria della Scala
Creatie
Gecreëerd door Johannes Paulus II
Consistorie 21 oktober 2003
The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Stanisław Kazimierz Nagy S.C.I. (Bieruñ Stary, 30 september 1921 - Krakau, 5 juni 2013) was een Pools geestelijke en een kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk.

Nagy werd op 8 juli 1945 tot priester gewijd bij de Paters van het Heilig Hart en doceerde sinds 1972 aan de universiteit van Lublin.

Nagy werd op 7 oktober 2003 benoemd tot titulair aartsbisschop van Hólar. Zijn bisschopswijding vond plaats op 13 oktober 2003. Hij werd tijdens het consistorie van 21 oktober 2003 kardinaal gecreëerd, met de rang van kardinaal-diaken. Zijn titelkerk werd de Santa Maria della Scala. Wegens zijn leeftijd was hij niet meer stemgerechtigd op de conclaven van 2005 en 2013.

Nagy heeft verscheidene boeken over paus Johannes Paulus II geschreven en was een medewerker en goede vriend van deze paus.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Stanisław Nagy op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.