Stannaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stannaan
Structuurformule en molecuulmodel
Stannane-CRC-IR-Raman-dimensions-2D.png
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
SnH4
Andere namen monostannaan
Molmassa 122,71 g/mol
InChI
1/Sn.4H/rH4Sn/h1H4
CAS-nummer 2406-52-2
Beschrijving kleurloos gas
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand gas
Kleur kleurloos
Smeltpunt -146 °C
Kookpunt -52 °C
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Stannaan (SnH4) is het hydride van tin. Het is een gas en het molecuul heeft een tetraëdervorm, net zoals methaan (CH4), silaan (SiH4) en germaan (GeH4).

Bereiding[bewerken]

Stannaan kan bereid worden in de reactie van tin(IV)chloride met lithiumaluminiumhydride.

Eigenschappen[bewerken]

Het is een giftig gas. Het ontbindt gemakkelijk, reeds op kamertemperatuur, in tin en diwaterstof. Tin fungeert als katalysator voor deze reactie zodat hoe meer tin er gevormd wordt, hoe sneller de ontbinding verloopt. Het moet bewaard worden als vloeibaar gemaakt gas bij een temperatuur van -60°C of lager.

Toepassingen[bewerken]

Er zijn weinig toepassingen bekend van stannaan. De stof kan gebruikt worden als reductiemiddel om organische verbindingen te reduceren; bijvoorbeeld om benzylchloride te reduceren tot tolueen[1].

Een nieuwe toepassing is in de stralingsbronnen van hoogenergetische extreem-ultraviolette straling (EUV), die gebruikt wordt bij EUV-lithografie voor de productie van miniatuur-geïntegreerde schakelingen. Daarvoor werd oorspronkelijk een plasma van xenon gebruikt, maar met tin (of lithium) is een hogere stralingsintensiteit mogelijk. Stannaan fungeert dan als bron van dat tin[2].

Stannanen[bewerken]

Met "stannanen" worden organische tinverbindingen bedoeld, waarin tin verbonden is met één tot vier alkylgroepen of arylgroepen die al dan niet van andere functionele groepen kunnen voorzien zijn. Conceptueel zijn het derivaten van stannaan, hoewel ze niet uit stannaan worden bereid. Voorbeelden zijn tributylstannaan (= tributyltinhydride), tetrafenylstannaan (=tintetrafenyl), tetraethylstannaan (=tintetraethyl) enz.

Bronnen, noten en/of referenties