Station Beesd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Beesd   
Station Beesd in 2013
Afkorting Bsd
Opening 1 december 1883
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn MerwedeLingelijn (Betuwelijn)
Buurtbus(sen) 260
Vervoerders
- Treinvervoerder Qbuzz
- Busvervoerder Arriva
Reizigers 183 (2014)[1] per dag
Ligging
Plaats Beesd
Coördinaten 51° 53′ 58″ NB, 5° 11′ 46″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Beesd (Nederlands spoorwegstation)
Station Beesd
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Beesd is het spoorwegstation van Beesd (gemeente West Betuwe). Het station ligt ongeveer 2 kilometer ten noorden van het centrum van Beesd. Het werd geopend op 1 december 1883 als halte aan de MerwedeLingelijn, deel van de Betuwelijn (Dordrecht - Elst). Sinds 9 december 2018 is dit, naast station Geldermalsen, een van de twee Gelderse stations die op het R-net is aangesloten.

Het station bestaat uit een enkel relatief smal eilandperron. Het station beschikt over twee sporen, waardoor de treinen kunnen kruisen. Dit is noodzakelijk omdat vrijwel het gehele traject Dordrecht - Geldermalsen enkelsporig is. Echter, Beesd wordt momenteel niet actief gebruikt om treinen te laten kruisen. Incidenteel komt dit nog wel voor. De treinen stoppen normaal op spoor 2. Spoor 1 wordt enkele keren per dag nog bereden om te zorgen dat de wissels, seinen en het beveiligde overpad naar het perron goed blijven werken.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Beesd kent enkel de treinserie:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7200 Stoptrein (Qbuzz) DordrechtGorinchemBeesdGeldermalsen Rijdt onder de formule van R-net.
Station Beesd, MerwedeLingelijn

Busverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op station Beesd stopt de volgende buslijn van Arriva:

  • Buurtbus 260: Geldermalsen - Deil - Enspijk - station Beesd - Rumpt - Rhenoy - Acquoy - Asperen - Leerdam

Veiligheid op station Beesd[bewerken | brontekst bewerken]

Van december 2009 tot juni 2010 vond op het station een project plaats genaamd Transitorail. Het doel van dit stationsproject was het tegengaan van vandalisme en vernielingen. Op avonden en in het weekend werd het station regelmatig doelwit van vandalisme. Het project werd vervolgd onder de naam Railon.

Vernieuwingen[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2010 heeft de gemeente Geldermalsen een beveiligingscamera geplaatst op het voorplein van station Beesd. Hiermee kan het gehele station worden overzien. Sinds het plaatsen van de beveiligingscamera zijn de vernielingen afgenomen.

De gemeente Geldermalsen en ProRail hebben besloten tot het uitvoeren van een fietsbeheerplan. Het voorplein zal worden aangepast, grote struiken en bomen worden verwijderd. Door deze aanpassing wordt het station overzichtelijker en creëert men meer ruimte. Ook wordt de overkapping vernieuwd en zullen er faciliteiten bij komen.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]