Station Burnham

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Burnham

Station Burnham
Algemeen
Stationscode BNM
Beheerd door Transport for London
Website Vertrektijden
Faciliteiten en plattegrond
Vroegere namen
Naam tot
Burnham Beeches 1 september 1930
Burnham Bucks 5 mei 1975
Stationsbouw
Type Doorgangsstation
Constructie Talud
Perrons 1
Perronsporen 2
Spoorlijn(en)
LijnRichtingVolgend station
station Bristol Temple Meadsstation Taplow
Station London Paddingtonstation Slough
Voorstadsdienst(en)
LijnRichtingVolgend station
station Readingstation Taplow
station Abbey Woodstation Slough
Zone 8
Aantal reizigers per jaar
2004 - 2005
2005 - 2006
2021 - 2022
2022 - 2023
0,822 miljoen *
0,837 miljoen *
0,919 miljoen *
1,258 miljoen *
* Jaarlijks gebruik op basis van kaartverkoop in het vermelde jaar op Burnham volgens Office of Rail Regulation.
Geschiedenis
Opening 1 juli 1899
Ligging
Coördinaten 51° 31' NB, 0° 39' WL
Plaats Cippenham
Bestuurlijk gebied Slough
Station Burnham (Verenigd Koninkrijk)
Station Burnham
Lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M
N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Burnham is een spoorwegstation aan de Great Western Main Line (GWML) in de Engelse plaats Cippenham en Burnham, Buckinghamshire. Het is gelegen in de gemeente Slough.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd op 1 juli 1889 geopend de de Great Western Railway (GWR) onder de naam Burnham Beeches als toevoeging aan de GWML. In de Eerste Wereldoorlog werd het station als besparingsmaatregel van 2 april 1917 tot 3 maart 1919 gesloten. Op 1 september 1930 werd het station omgedoopt in Burnham Bucks wat tot 5 mei 1975 zo bleef. Nadat in 1974 de grens tussen Buckinghamshire en Berkshire was verlegd kreeg het station op 5 mei 1975 kortweg de naam Burnham, hoewel National Rail afwisselend verwijst naar een van de twee graafschappen.

Burnham was in de plannen van Crossrail opgenomen als onderdeel van hun oost-west lijn, de Elizabeth line. De bouw van de Elizabeth line begon in 2008 en zou eind 2018 geopend worden. Het bovengrondse deel van deze lijn ten westen van de stad bestaat uit bestaande spoorlijnen en stations, waaronder Burnham, die zijn aangepast voor stadsgewestelijk verkeer. De Elizabeth line werd echter pas op 17 mei 2022 geopend, vooruitlopend hierop nam Transport for London op 15 december 2019 de stadsgewestelijke diensten ten westen van Paddington onder haar hoede onder de naam TfL Rail. De diensten ten westen van Paddington worden sinds 24 mei 2022 gereden onder de naam Elizabeth Line al moesten reizigers tot 6 november 2022 in Paddington overstappen tussen de bovengrondse perrons van het westelijke deel van de lijn en de ondergrondse perrons van het oostelijke deel van de Elizabeth line.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt ongeveer een halve mijl ten zuiden van Burnham Village en ongeveer een mijl ten noorden van het dorp Cippenham in Haymill en is het dichtstbijzijnde station bij Slough Trading Estate. Burnham heeft een volledig bemande kaartverkoop die 7 dagen per week geopend is. Er zijn drie zelfbedieningsautomaten, twee bij de ingang van het station en één op het perron. De machines accepteren contant geld, debet- en creditcards. Het station heeft een wachtkamer die open is tijdens de openingstijden van het loket. Zitplaatsen zijn ook beschikbaar onder luifels op het eilandperron.

Ongebruikelijk voor een station aan de Great Western Main Line, werd Burnham gebouwd met een eilandperron dat alleen langs de sporen voor stopdiensten ligt. Hierdoor vallen er diensten uit als door werkzaamheden die sporen gesloten zijn en alleen de sporen voor de sneltreinen gebruikt kunnen worden. Bijgevolg wordt het station vaak 's nachts bediend door een vervangende busdienst. Er is parkeergelegenheid op ongeveer 100 meter afstand, op een parkeerplaats van APCOA. Parkeervergunningen worden individueel op het station verkocht aan tickethouders, of abonnementhouders kunnen kaartjes kopen bij APCOA.

Reizigersdienst[bewerken | brontekst bewerken]

De reizigersdienst wordt onderhouden door de Elizabeth line die sinds 6 november 2022 vier keer per uur, in de spits zes, rijdt tussen Reading en Abbey Wood. Hiervoor worden class 345 treinstellen ingezet.