Station Etterbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Etterbeek
Etterbeek-station.JPG
Opening 25 september 1880
Sluiting 1992 (goederen)
Telegrafische code MTB
Aantal perrons 4
Lijn(en) 26 - 161
Coördinaten 50° 49′ NB, 4° 23′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
5.091
457
300
Beheerder NMBS
Station Etterbeek
Station Etterbeek
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Etterbeek is een NMBS-station en MIVB-tram-/bushalte in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gelegen aan de lijn 161 van Brussel naar Namen. Ondanks zijn naam ligt het station niet in Etterbeek, maar net over de grens in de gemeente Elsene. Hoewel het station dichterbij het centrum van Elsene dan bij dat van Etterbeek lag, werd het station naar Etterbeek genoemd omdat Etterbeek in het verleden een hogere status had gehad dan het landelijke gehucht Elsene. Station Etterbeek werd in gebruik genomen op 25 september 1880. In de onmiddellijke nabijheid van station ligt de universiteitscampus van de VUB en die van de ULB.

Kenmerken[bewerken]

Locatie van het station binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De vier perrons van station Etterbeek bevinden zich direct ten zuiden van de tunnel onder de Generaal Jacqueslaan, vanwaar ze door middel van overdekte trappenhuizen te bereiken zijn. Het stationsgebouw staat dwars op de sporen, maar uiteraard een niveau hoger. De loketten van dit station zijn enkel open op weekdagen tussen 6 u. en 20.15 u.

Station Etterbeek wordt op weekdagen bediend door trein naar Brussel-Zuid, Binche, Louvain-la-Neuve, Aalst, Eigenbrakel, Vilvoorde (via lijn 26) en Halle (via lijn 26).

De treinen naar Halle en Vilvoorde keren na aankomst in het station om hun weg te vervolgen in de richting van station Delta respectievelijk Boondaal. Tot en met 7 december 2007 bedienden elk uur twee treinen van lijn 26 het station Etterbeek, gezien de werken die thans in uitvoering zijn (waarbij onder andere het perron van spoor 4 wordt hernieuwd), werd de bediening (tijdelijk) teruggeschroefd tot één trein per uur; de overige twee treinen op lijn 26 rijden rechtstreeks van Delta naar Boondaal. Tevens werd de bediening van Etterbeek door een aantal P-treinen afgeschaft.

In het weekend is er slechts eenmaal per uur de stoptrein Brussel-Zuid-Louvain-la-Neuve.

Per tram is station Etterbeek te bereiken met de lijnen 7 en 25 van de grote ring. Verder stopt de drukke buslijn 95 aan het kruispunt van de Generaal Jacqueslaan en Kroonlaan. Aan de VUB-campus (Pleinlaan) stoppen ook een paar buslijnen van De Lijn en de TEC.

Treindienst[bewerken]

Sinds 14 december 2014

Dagelijks

Treintype Verbinding Dienstregeling
L Brussel-Zuid - Ottignies 1x/u

Week

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 17 Schaarbeek - Dinant 1x/u
IC 27 Brussel-Luxemburg - Etterbeek - Charleroi-Zuid 1x/u
L Brussel-Zuid - Louvain-la-Neuve-Université 1x/u
L Aalst - Etterbeek - Halle 1x/u
L Mechelen - Etterbeek - Brussel-Luxemburg 1x/u

Tram en bus[bewerken]

MIVB-Tramlijnen[bewerken]

    7 - Heizel - Vanderkindere
    25 - Rogier - Boondaal station

MIVB-buslijnen[bewerken]

    95 - Beurs - Wiener

De Lijn/TEC-buslijnen (VUB-campus)[bewerken]

    341 - Etterbeek station - Ottenburg - Waver (De Lijn)
    343 - Etterbeek station - Hoeilaart - Maleizen (De Lijn)
    348 - Etterbeek station - Maleizen - Terhulpen (De Lijn)
    349 - Etterbeek station - Huldenberg - Ottenburg (De Lijn)
    Conforto - Etterbeek station - Waver - Louvain-la-Neuve (TEC, snelbus)

Plaatsen en straten in de omgeving[bewerken]

  • De VUB- en ULB-campus
  • De politiekazerne van Etterbeek
  • De Generaal Jacqueslaan, Kroonlaan en Pleinlaan
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.