Station Hendaye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Station Hendaye
Station Hendaye
Algemeen
Afkorting 11602
Vervoerder(s) SNCF / Renfe Operadora
Stationsbouw
Perrons 4
Perronsporen 6
Ligging
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Plaats Hendaye
Station Hendaye (Frankrijk)
Station Hendaye
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Frankrijk

Station Hendaye is een spoorwegstation in de Franse gemeente Hendaye.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1906 tot 1936 was er een tramlijn die het station verbond met Hendaye-Plage, de wijk aan het strand.

Op 23 oktober 1940 vond in dit station de ontmoeting in Hendaye plaats tussen Francisco Franco en Adolf Hitler. Tijdens de zeven uur durende ontmoeting probeerden Hitler en zijn Minister van Buitenlandse Zaken Von Ribbentrop om Franco te bewegen deel te nemen aan de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de asmogendheden, maar de ontmoeting eindigde ermee dat hij Franco's voorwaarden om deel te nemen te veeleisend achtte. Uiteindelijk zouden de twee een nietszeggend akkoord tekenen, waarin Franco beloofde deel te gaan nemen aan een oorlog op een moment dat hij zelf verkoos, in ruil voor verder niet gespecificeerde gebieden in Noord-Afrika. In de praktijk betekende dit dat Spanje buiten de oorlog bleef[1][2].

Grensstation spoorwegen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is het Franse grensstation aan de grens met Spanje. Doordat de Spaanse spoorwegen een afwijkende spoorwijdte hebben, moeten de internationale reizigers er meestal overstappen. Dat geldt vooral voor de reizigers van Spanje naar Frankrijk - reizigers van Frankrijk naar Spanje stappen in Irún over. Deze twee stations bevinden zich op een paar honderd meter afstand, gescheiden door een tweesporige brug (Frans normaalspoor en Spaans breedspoor) over de grensrivier Bidasoa. Daarnaast ligt nog de enkelsporige brug (smalspoor) van EuskoTren.

Langs het tweede en derde perron kunnen Spaanse en Franse treinen aan weerszijden stoppen. Om te vermijden dat passagiers op hetzelfde perron zonder paspoortcontrole zouden kunnen overstappen werd er een hek geplaatst in de lengterichting van het perron. Passagiers liepen door de tunnel (waarin ook een hek stond) naar het hoofdgebouw voor de controle, en door de tunnel terug naar het perron. Het hek is ondanks de invoering van de Schengenzone al die tijd blijven staan.[bron?]

Er was tot 1994 een installatie in Hendaye waarmee treinen op andere draaistellen kunnen worden gezet, zodat overstappen niet nodig is. Deze installatie is afgebroken. Een trein kon worden opgevijzeld waarbij de draaistellen bleven staan. Nadat er andere draaistellen onder de trein werden getrokken, liet men de trein weer zakken.

Metrostation[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een derde spoorwijdte in Hendaye, want op het voorplein van het station is een eindstation van de metro van San Sebastian, die op meterspoor rijdt. Dit spoor was aanvankelijk aangelegd als reguliere spoorlijn om San Sebastián te verbinden met Irun en Hendaye, en is geopend in 1913. In 2012 is deze lijn omgedoopt tot metro. In heeft dit metrostation een nieuw, ruimer gebouw gekregen met een langer spoor.

Zie de categorie Gare d'Hendaye van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.