Station Hoogezand-Sappemeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Hoogezand-Sappemeer   
Station Hoogezand-Sappemeer
Afkorting Hgz
Opening 1 mei 1868
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn B
Buurtbus(sen) 515 & 517
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva
- Busvervoerder Taxi De Grooth
Reizigers 968 (2009)[1] per dag
Ligging
Plaats Hoogezand
Coördinaten 53° 9′ 35″ NB, 6° 46′ 6″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Hoogezand-Sappemeer (Nederlands spoorwegstation)
Station Hoogezand-Sappemeer
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Hoogezand-Sappemeer is een spoorwegstation aan de spoorlijn Harlingen – Nieuweschans. Het station ligt enigszins ten oosten van het huidige centrum van Hoogezand. Het station wordt bediend door Arriva. Tegenwoordig bedient het station lijnen tussen Groningen en Veendam en van Groningen naar Weener (Duitsland); na herstel van de vernielde Friesenbrücke moet deze laatste verbinding vanaf 2025 (schatting maart 2023) weer doorrijden tot Leer. In de verdere toekomst wil men verder rijden naar Bremen met een sneltrein vanuit Groningen. De lijn naar Leer wordt gepromoot onder de naam Wiederline en is een samenwerkingsverband tussen Arriva als exploitant, de provincie Groningen en het LNVG.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De spoorlijn Groningen – Nieuweschans is aangelegd in 1868 als onderdeel van Lijn B van de Staatsspoorwegen van Harlingen richting Duitsland.

In Hoogezand-Sappemeer werd een Standaardstation van de vernieuwde uitvoering derde klas gebouwd, dat als typeaanduiding Hoogezand kreeg. Het was vergelijkbaar met het station in Zuidbroek, dat nog wel bestaat (met Station Meppel als enige uit de serie). Het oorspronkelijke stationsgebouw in Hoogezand heeft dienstgedaan tot 1989, toen het ondanks plaatselijk protest door NS werd gesloopt. In de plaats daarvan kwam een modern, nieuw gebouw. Na sluiting van het loket is dit gebouwtje enige tijd verhuurd aan bedrijven. Tegenwoordig staat het leeg en is het ten prooi gevallen aan vandalisme.

Het seinhuis van Hoogezand-Sappemeer, dat stond bij de spoorwegovergang Kees de Haanstraat (Post T) even verderop, is in 1988 overgebracht naar Het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar het nog te bewonderen is.[2]

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20100 RS 6 RB 57 Stoptrein (Arriva) GroningenHoogezand-SappemeerZuidbroekBad NieuweschansWeenerLeer Ook wel Wiederline genoemd. Vanwege brugschade geen treinverkeer mogelijk tussen Weener en Leer. Op dit traject rijdt lijnbus 620 van Weser-Ems Bus. Er rijden ook Arriva bussen tussen Groningen en Leer v.v.
37500 RS 6 Stoptrein (Arriva) GroningenHoogezand-SappemeerZuidbroekWinschotenBad Nieuweschans In de ochtendspits begint één rit in Bad Nieuweschans.
37800 RS 7 Stoptrein (Arriva) GroningenHoogezand-SappemeerZuidbroekVeendam

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Aantal in- en uitstappers (2006) - alfabetische volgorde Treinreiziger.nl
  2. Een afbeelding van het seinhuis is te vinden op http://www.nicospilt.com/seinhuizen.htm.