Station Houten Castellum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Houten Castellum   
Het station gezien vanaf het winkelcentrum in 2013
Afkorting Htnc
Opening 8 januari 2001
Sluiting 14 december 2008
Heropening 12 december 2010
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Staatslijn H
Houten - Houten Castellum (Bijgevoegd in Staatslijn H)
Vervoerder(s) NS
Reizigers 4232 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Houten
Coördinaten 52° 1′ 1″ NB, 5° 10′ 46″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Houten Castellum (Randstad)
Station Houten Castellum
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Houten Castellum is een treinstation in de Nederlandse gemeente Houten. De naam komt van de ligging in Castellum, een woonwijk met winkelcentrum van de Vinex-locatie Houten-Zuid. Het definitieve station Houten Castellum heeft, evenals station Houten, een eilandperron tussen de middelste twee sporen, ontsloten door een tunnel onder het spoor. Deze tunnel vormt een belangrijke fietsverbinding tussen de westelijke en oostelijke helft van Houten-Zuid en is tevens toegangsweg voor de parkeergarage onder winkelcentrum Castellum vanuit het oosten. Qua situering en functionele opzet heeft het gebied hiermee (op de toegangsweg naar de ondergrondse parkeergarage na) overeenkomsten met het gebied bij het hoofdstation van Houten, zij het in een meer bescheiden vorm.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Om Houten-Zuid goed bereikbaar te maken, werd in het centrum van de wijk het treinstation Houten Castellum gepland langs de spoorlijn Utrecht Centraal - 's-Hertogenbosch. Omdat een extra stop met de stoptrein op dit drukke baanvak niet in te passen was, werd besloten op een extra spoor, ten oosten van de bestaande sporen, een tram (officieel een trein) te laten rijden tussen de twee Houtense stations (zie tramlijn Houten - Houten Castellum). Dit extra spoor was te zien als een voorschot op de aanstaande spoorverdubbeling, en was met 1,9 km het kortste baanvak in Nederland. Het tijdelijke station werd geopend in 2001. Om het perron ook vanaf de westzijde van het spoor bereikbaar te maken werd er een voetgangersbrug over het spoor gebouwd. Opvallend detail was dat het station wegens grondverwervingsproblemen op particulier terrein stond.

Door de spoorverdubbeling ter hoogte van Houten werd het mogelijk om de stoptreinen te laten stoppen in Castellum, waardoor een aparte tramlijn niet meer nodig was. De werkzaamheden waren gestart in januari 2007 en begin 2008 werden de eerste delen nieuw spoor aangelegd. Eind 2008 waren de werkzaamheden zo ver gevorderd dat het derde spoor niet meer beschikbaar was voor de tramdienst. De tramdienst werd daarom op 13 december 2008 vervangen door een NS-busdienst (uitgevoerd door Connexxion) die tussen station Houten en het toekomstige station Castellum heen en weer pendelde. De spoorverdubbeling zelf en het verbouwde station Houten zijn op 15 november 2010 in gebruik genomen,[2] op 12 december 2010 (ingang dienstregeling 2010/2011) werd station Houten Castellum in gebruik genomen, waarna de busdienst kon vervallen. De officiële opening vond plaats op 16 april 2011.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is voorzien van een kaartautomaat en een lift.[3]

Naast station Houten Castellum is op 19 september 2011 een fietstransferium met een capaciteit van 1700 fietsen geopend.[4] Er is mogelijkheid tot fietsenverhuur (OV-fiets) en fietsenreparatie. Het gebruik van deze stalling is gratis en wordt bekostigd door de gemeente Houten.[5]

Treinseries die in Houten Castellum stoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6000 Sprinter (NS) Utrecht CentraalHouten CastellumGeldermalsen's-Hertogenbosch Is van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 8800. Is na 20:00 uur en van vrijdag t/m zondag te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6900.
6700 Sprinter (NS) Utrecht CentraalHouten CastellumGeldermalsenTiel Is van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6900. Is na 20:00 uur en van vrijdag t/m zondag te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 8800.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 5.549
2020 2.687
2021 2.891
2022 4.232
Zie de categorie Station Houten Castellum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.