Station Kampen Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het voormalig eindstation van de spoorlijn Hattem - Kampen Zuid zie Station Kampen Zuid (1913-1934)
    Kampen Zuid   
Station Kampen Zuid
Afkorting Kpnz
Opening 9 december 2012
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Hanzelijn
Streekbus(sen) 74
Buurtbus(sen) 510
Schoolbus(sen) 663 | 673 | 681
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder EBS
Reizigers 1.230 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Kampen
Coördinaten 52° 31′ 59″ NB, 5° 54′ 46″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Kampen Zuid (Nederlands spoorwegstation)
Station Kampen Zuid
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
De perrons op Kampen Zuid.

Station Kampen Zuid is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Kampen aan de Hanzelijn tussen station Dronten en station Zwolle. Het is op 6 december 2012 officieel geopend door toenmalig koningin Beatrix en op 9 december 2012 in gebruik genomen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Kampen Zuid is een eenvoudige spoorweghalte met twee zijperrons aan een dubbelsporige lijn. Het stationsgebouw is ontworpen door architect Tjerk van de Lune van StudioSK. Sinds de treindienstregeling 2013 in Nederland stoppen er per uur per richting twee sprinters. Deze treinen verbinden Kampen Zuid enerzijds met station Zwolle en in de andere richting via Lelystad met Amsterdam Centraal.

Volgens de prognose zouden in het begin dagelijks zo'n 2000 en op termijn 3150 reizigers van het station gebruikmaken, maar in juni 2013 moest NS constateren dat deze cijfers bij lange na niet werden gehaald. Als redenen werden aangevoerd de blijvende populariteit van het Kamperlijntje van Zwolle naar Kampen en het feit dat de bouw van de nieuwe woonwijk bij het station stil was komen te liggen.[2] Sinds mei 2014 is de eerste fase van het Stationskwartier alsnog in aanbouw.

Bediening[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
9000 Sprinter (NS) LeeuwardenMeppelZwolleKampen ZuidLelystad Centrum Rijdt na 20:00 uur en in het weekend 1x/uur tussen Leeuwarden en Zwolle. Rijdt na 21:00 uur 1x/uur op het hele traject.
12600 Intercity (NS) GroningenAssenZwolleKampen ZuidLelystad CentrumAlmere CentrumAmsterdam Centraal Een trein op vrijdag- en zaterdagnacht in de richting van Amsterdam Centraal.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat het station werd geopend, is er enige discussie geweest over de naamgeving. Het station aan de Hanzelijn zou Kampen genoemd worden en het bestaande station Kampen aan het Kamperlijntje zou dan de naam Kampen-IJsselmuiden krijgen.[3][4] Na twee mislukte aanbestedingen zijn de plannen voor het Kamperlijntje, dat een lightraillijn had moeten worden, veranderd en bestond er geen noodzaak meer voor naamswijzigingen van beide Kamper stations.

Busverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het busstation naast station Kampen Zuid, met overigens ook een Kiss & Ride ophaalpunt

De bushalte Kampen, Station Zuid wordt bediend door de volgende buslijnen van EBS:

Lijn Route Bijzonderheden
Streekbus 74 Hasselt - Genemuiden - Grafhorst - IJsselmuiden - Kampen, Station Zuid Rijdt niet op zondag
Buurtbus 510 Kampen, Station Zuid → Het Onderdijks → Bovenbroek → Flevowijk → Kampen, Station Zuid Rijdt niet 's avonds en op zondag

Naast bovenstaande buslijnen stoppen er op dit station ook een aantal schoolbussen voor scholieren van en naar het reformatorisch scholengemeenschap Pieter Zandt.

Tot de ingebruikname van de Hanzelijn was de omgeving van het station verbonden met Lelystad en Zwolle door de Hanzeliner, een hoogwaardige busverbinding, geëxploiteerd door Connexxion.

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 1.910
2020 874
2021 1.139
2022 1.230
Zie de categorie Kampen Zuid railway station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.