Station Maastricht Randwyck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Station Maastricht Randwijck)
    Maastricht Randwyck   
Station Maastricht Randwyck
Afkorting Mtr
Opening 31 mei 1987
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Heuvellandlijn
Luik - Maastricht
Stadsbus(sen) 7 & 10
Vervoerder(s) Arriva & NMBS
Ligging
Plaats Maastricht
Coördinaten 50° 50′ 16″ NB, 5° 43′ 3″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Maastricht Randwyck (Nederlands spoorwegstation)
Station Maastricht Randwyck
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Maastricht

Station Maastricht Randwyck (uitspraak: Randwiek) is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Maastricht, gelegen aan de spoorlijn 40 van Maastricht naar station Luik-Guillemins, op kilometer 27 (tussen station Maastricht en station Eijsden). Een 2,5 km ten zuiden van station Randwyck bevindt zich de spanningssluis tussen de Nederlandse (1,5 kV=) en de Belgische (3 kV=) bovenleidingsspanning.

Dit voorstadstation werd geopend op 31 mei 1987. Het ligt tussen de buurten Randwyck en Heer, in het zuidoosten van Maastricht. Nabij het station bevindt zich het conferentiecentrum MECC, het ziekenhuis Maastricht UMC+, de Maastricht School of Management en enkele vestigingen van de Universiteit Maastricht, waaronder de faculteiten geneeskunde, gezondheidswetenschappen en psychologie.

Het station telt twee perrons langs drie sporen: de sporen 1 en 2 liggen aan het doorgaande spoor naar Luik, spoor 3 is een kopspoor dat wordt gebruikt voor de Drielandentrein naar Aachen. Spoor 1 wordt gebruikt als eindpunt voor de sprinter van Maastricht Randwyck naar Kerkrade Centrum en door de stoptrein Maastricht - Luik. Spoor 2 wordt gebruikt door de stoptrein Luik - Maastricht. Spoor 3 is het eindpunt voor de stoptrein van Maastricht Randwyck naar Roermond.

Bij het station zijn fietskluizen en een onbewaakte fietsenstalling te vinden. Verder is er een kleine parkeerplaats aan de oostzijde van het station, en is er een Kiss & Ride-plaats aan de westzijde van het station, waar parkeren toegestaan is. Vanaf het station zijn er tevens busverbindingen naar andere delen van Maastricht.

In de periode 1861-1867 lag ongeveer op dezelfde plaats ook de Halte Heer.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2024 te Maastricht Randwyck:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
S 43 16900 S-trein Luik (NMBS) MaastrichtMaastricht RandwyckEijsdenWezetLuik-Guillemins
18900 RE 18 Sneltrein / Regional-Express (Arriva) (Maastricht Randwyck) MaastrichtHeerlenLandgraafHerzogenrathAachen Hbf Drielandentrein (LIMAX). Rijdt op werkdagen tot 19:00 uur naar Maastricht Randwyck. Rijdt in de avonduren en in het weekend tot Maastricht. Rijdt op werkdagen tussen 07:00 en 20:00 uur, op zaterdag tussen 09:00 en 20:00 uur en op zondag tussen 13:00 en 20:00 uur ook 1×/uur naar Herzogenrath, zodat een halfuursdienst ontstaat. Deze ritten stoppen wegens de korte keertijd niet in Landgraaf en Eygelshoven Markt.
32000 RS 18 Stoptrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtHeerlenLandgraafEygelshovenChevremontKerkrade Centrum
32400 RS 12 Stoptrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtSittardRoermond

Na middernacht rijdt de laatste trein uit de serie RS12 (richting Roermond) niet verder dan Sittard. De laatste twee treinen uit de serie RS18 (richting Kerkrade Centrum) rijden tegelijkertijd niet verder dan Heerlen.

Voor- en natransport[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende bussen stoppen sinds 13 december 2020 bij dit station:

Zie de categorie Station Maastricht Randwyck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.