Station Mechelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Mechelen
Station Mechelen.JPG
Opening 5 mei 1835
Telegrafische code FM
Aantal perrons 10
Lijn(en) 25 - 27 - 53
Coördinaten 51° 1′ NB, 4° 29′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
20.202
7.663
6.509
Beheerder NMBS
Station Mechelen
Station Mechelen
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Mechelen is een spoorwegstation in de stad Mechelen. Het station bevindt zich op de samenkomst van drie spoorlijnen, lijn 25, lijn 27 en lijn 53, en wordt aangedaan door zowel IC- als L-treinen.

Geschiedenis[bewerken]

Op 5 mei 1835 was nabij het station Mechelen de aankomstplaats van de eerste publieke treinrit op het Europese vasteland van Brussel naar Mechelen. Een station was er op dat ogenblik nog niet en de trein maakte halt vóór de Leuvense vaart bij gebrek aan een brug die pas in april 1836 klaar was voor gebruik. De passagiers werden via een ponton naar de overkant gebracht en dan naar het huidige plein voor het station waar de feestelijkheden werden gehouden. Ook koning Leopold I was aanwezig. Hij was incognito opgestapt in Vilvoorde om zijn veiligheid te garanderen. In die tijd bestond er heel wat weerstand tegen dit nieuwe vervoermiddel.

Plaats van de oorspronkelijke nulmijlplaats, vanwaar alle spoorafstanden berekend werden. Dit punt bevindt zich net naast de lokettenhal.

Mechelen werd gekozen als centrum van het nieuw te bouwen spoorwegennet. Spoorlijnen vertrokken in alle windrichtingen: zuidwaarts naar Brussel en Frankrijk, noordwaarts naar Antwerpen, westwaarts naar Dendermonde, Gent, Brugge en Oostende, en oostwaarts naar Leuven, Luik en Verviers. Hiervan is de werkplaats in de wijk Arsenaal (richting Leuven) nog een levende getuige.

Maquette van het spoorwegstation van 1888 in het Spoorwegmuseum De Mijlpaal

Het tweede station (het eerste was een eenvoudig gebouw) was een van de typische boogvormige stations zoals die in vele steden werden opgericht. De hal was groter dan die van het huidige centraal station van Antwerpen. Het werd opgetrokken in 1888, afgebroken in 1958-1960 op initiatief van de toenmalige burgemeester. Hij had inspiratie opgedaan op de wereldtentoonstelling van 1958 en het gebouw werd vervangen door een voor die tijd moderne constructie, ontworpen door architect Van Meerbeeck. De stijl is puur functioneel: de gevel is gemoduleerd volgens een monotoon raster, de materialen een combinatie van gordijngevels en zichtbaar beton. De stations van Hasselt, Bergen en het oude station van Luik-Guillemins werden in dezelfde stijl gebouwd.

Huidig station[bewerken]

Spoorlijn 25 ligt enkele meters hoger dan de overige perrons

De tien perrons in het huidig station liggen niet alle op hetzelfde niveau. De 4 oostelijke perrons liggen enkele meters hoger dan de andere. Dit komt doordat de hoofdlijn Brussel-Antwerpen (Lijn 25) als eerste werd opgehoogd waardoor ze Lijn 53 ongelijkgronds kon kruisen.

Toekomst[bewerken]

Werkzaamheden aan de oostzijde waar de vroegere parkeerplaats was.

In 2012 is er, als onderdeel van het Diabolo-project, een nieuwe snelspoorlijn voltooid tussen Schaarbeek en Mechelen (spoorlijn 25N) in de extra brede middenberm van de E19 met een aftakking naar Brussel-Nationaal-Luchthaven. Voor de uitbating van deze spoorlijn is in het station ook de aanleg van 2 extra perronsporen gepland.

Daarnaast zijn er in 2013 grote werken gestart om het station van Mechelen totaal te vernieuwen. Men wil er een grote ondergrondse parkeerplaats voorzien voor 2000 wagens en het bestaande station afbreken om een nieuw te bouwen op de huidige parkeerplaats achter het station. Ook de stationsomgeving zal worden vernieuwd. De kostprijs hiervoor wordt geschat op zo'n 420 miljoen euro wat dit project het duurste ooit zou maken in Mechelen. De werken zullen ongeveer 10 jaar duren.[2]

Treindienst[bewerken]

Vanaf 14 december 2014

Dagelijks[bewerken]

Treintype Verbinding Spoor
IC 08 Antwerpen-Centraal - Brussel-Nationaal-Luchthaven - Hasselt 7 & 10
IC 35 Amsterdam-Centraal - Roosendaal - Mechelen - Brussel-Zuid 7 & 9
L Brussel-Zuid - Antwerpen-Centraal Week: 3 & 4
Weekend: 8 & 9

Week[bewerken]

Treintype Verbinding Spoor
IC 05 & 07 Charleroi-Zuid - Brussel - Antwerpen-Centraal 7 & 9
IC 11 Binche - Brussel - Turnhout 8 & 9
IC 21 Leuven - Mechelen - Gent-Sint-Pieters 1 & 5
IC 22 Brussel-Zuid - Antwerpen - Essen 7 & 10
IC 31 Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid 7 & 9
L Leuven - Mechelen - Sint-Niklaas 1 & 2
L Mechelen - Hofstade - Merode - Halle 6
L Antwerpen-Centraal - Brussel - Nijvel 3 & 4
L Mechelen - Weerde - Brussel-Luxemburg 6
L Mechelen - Gent-Sint-Pieters - Zeebrugge-Dorp 2
P Verscheidene verbindingen Tijdens de piekuren

Weekend[bewerken]

Treintype Verbinding Spoor
IC 08 Mechelen - Brussel-Nationaal-Luchthaven - Leuven 8 & 10
IC 22 Binche - Brussel - Antwerpen-Centraal 7 & 10
IC 31 Antwerpen-Centraal - Charleroi-Zuid 7 & 10
L Mechelen - Gent-Sint-Pieters 5
L Mechelen - Sint-Niklaas 2
L Mechelen - Leuven 1
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.
  2. Transformatie Mechelse stationsomgeving definitief van start, 7 januari 2013, Knack

Externe link[bewerken]

  • Mechelen Mapt - Een eveneens uitgebreid artikel op de Mechelse stadswiki.
  • Mechelen in beweging - Officiële overzichtssite in verband met de werken in en rond Station Mechelen.