Station Merode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Merode
Het ondergrondse spoorwegstation
Het ondergrondse spoorwegstation
Telegrafische code (H) 1000826
Lijn(en) lijn 26
Coördinaten 50° 50′ NB, 4° 24′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
1.489
-
-
Beheerder NMBS
Station Merode
Station Merode
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Merode is een ondergrondse spoorweg- en metrohalte in de Brusselse gemeente Etterbeek. Het station ligt in de Jubelparktunnel, onder de Tervurenlaan en het Merodeplein, direct ten oosten van het Jubelpark. Het station ligt langs spoorlijn 26 (Schaarbeek - Halle) en langs de Brusselse metrolijnen 1 en 5.

Geschiedenis[bewerken]

Het station werd geopend op 20 september 1976, als onderdeel van de eerste Brusselse metrolijn. Station Merode fungeert als splitsingsstation van de lijnen 1 en 5. De perrons liggen niet naast, maar boven elkaar, waardoor de zich splitsende lijnen elkaar ongelijkvloers kunnen kruisen. Metrostellen in westelijke richting (Weststation / Erasmus) maken gebruik van het onderste niveau, aan het bovenste perron stoppen rijtuigen in oostelijke richting (Stokkel / Herrmann-Debroux). De naam van het station zou aanvankelijk Tervuursepoort/Porte de Tervueren luiden. De lokettenhal van het metrostation is opgeluisterd met de wandschildering Ensor: Vive la Sociale van de Vlaamse kunstenaar Roger Raveel, waarin hij verwijst naar werk van James Ensor en Jan van Eyck.

Treindienst[bewerken]

Sinds 16 december 2014

Weekregeling

Treintype Verbinding Dienstregeling
L Mechelen - Halle 1x/u
L Mechelen - Brussel-Luxemburg 1x/u

Metrolijnen[bewerken]

(STIB-MIVB) naambord Merode.png

    1 - Weststation - Stokkel
    5 - Erasmus - Herrmann-Debroux

Tramlijnen[bewerken]

    81 - Marius Renard - Montgomery
    83 - Berchem Station - Montgomery

Buslijnen[bewerken]

    22 - Luxemburg Station - Montgomery
    27 - Zuidstation - Andromeda
    61 - Noordstation - Montgomery
    80 - Naamsepoort - Maes

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.