Station Nordhavn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nordhavn
Nordhavn station
Algemeen
Plaats Kopenhagen (København)
Vervoerder(s) DSB S-tog
Stationscode Nht
Opening 15 mei 1934
Constructie
Perrons 1
Perronsporen 2
Route
Lijn richting Volgend station
Hillerød Svanemøllen
Solrød Strand Østerport
Farum Svanemøllen
Høje Taastrup Østerport
Farum Svanemøllen
Høje Taastrup Østerport
Klampenborg Svanemøllen
Frederikssund Østerport
Holte Svanemøllen
Køge Østerport
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 3A 8A 27
37 80N 865
Ligging
Coördinaten 55° 42′ NB, 12° 35′ OL
Station Nordhavn (metro van Kopenhagen)
Station Nordhavn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Denemarken

Station Nordhavn (letterlijk "Noordhaven") is een S-togstation in de Deense hoofdstad Kopenhagen, in de wijk Østerbro.

Station Nordhavn ligt tussen Station Svanemøllen en Station Østerport. Het station ligt op een verhoogde baan met een perron en twee sporen.

Het station heeft twee ingangen met trappen en lift aan de Østbanegade aan de westzijde van het station. Eén in het midden van het perron en één aan de zuidzijde van het perron. Aan de zuidelijke ingang bevindt zich ook een Kort og Godt-kiosk inclusief de verkoop van vervoerbewijzen van de DSB.

Bij de zuidelijke ingang bevindt zich de busterminal van de stadsbussen 3A, 8A, 27 en 37, de nachtbus 80N, en de servicebus 865. Op dit station stoppen alleen de treinen van de S-toglijnen A, B, Bx, C en E. Sinds 28 maart 2020 wordt het station ook bediend door het noordelijke deel van lijn 4 van de metro.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Station Nordhavn werd op 15 mei 1934 in gebruik genomen tegelijkertijd met de opening van de Boulevardbanen tussen Station Østerport en Københavns Hovedbanegård dat ook wel Røret (letterlijk: De buis) genoemd. Hoewel officieel deze lijn tussen København H en Østerport ligt, worden Nordhavn en Svanemøllen ten noorden ervan, en Dybbelsbro in het zuidwesten ervan vaak ook tot de Boulevardbanen gerekend.[1]

In 2006 werd het station gemoderniseerd en verbouwd. Het winkeltje en de DSB-kiosk werden samengevoegd tot een nieuwe kiosk.

Busterminal[bewerken | brontekst bewerken]

De busterminal in Østbanegade werd in 1984 aangelegd ter vervanging van een andere terminal op Melchiors Plads. Op Østbanegade is er slechts eenrichtingsverkeer, en het plein laat het omwenden bij het station niet toe, dus waar een bus ook vandaan komt, is het noodzakelijk om via Nordre Frihavnsgade, Østbanegade, Århusgade en Strandboulevarden te rijden. De terminal heeft vier haltes.