Station Verden (Aller)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Station Verden)
Station Verden (Aller)
Spoorwegstation in Duitsland
Stationsgebouw van Verden (2014)
Algemeen
DS100-code HV
Stationscode 6408
Categorie 3
Type Bf
Vervoerder(s) DB Fernverkehr
DB Regio Nord
NordWestBahn
Geschiedenis
Geopend in 1847
Stationsbouw
Perrons in gebruik 3
Perronsporen 5
Spoorlijn(en)
Spoorlijn(en) DB 1740 Wunstorf - Bremerhaven
DB 1745 Verden - Rotenburg
DB 9140 Verden - Walsrode
S-Bahn
LijnRichtingVolgend station
Station Bremen-FargeStation Langwedel
Station Verden (Aller)Eindpunt
Ligging
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Plaats Verden
Adres Bahnhofstraße 14
Coördinaten 52° 55′ NB, 9° 14′ OL
Station Verden (Duitsland)
Station Verden
Deutsche Bahn - S-Bahn - U-Bahn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Station Verden (Aller) (Bahnhof Verden (Aller)) is een spoorwegstation in de Duitse plaats Verden, in de deelstaat Nedersaksen. Het station ligt aan de spoorlijn Wunstorf - Bremerhaven en de spoorlijn Verden - Rotenburg. Het station werd in 1847 geopend.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd in 1847 aan de spoorlijn Wunstorf - Bremen geopend. Tussen 1903 en 1905 werd de Allertalbahn naar Schwarmstedt en in 1911 de Verden-Walsroder spoorlijn geopend. In 1928 kwam er een verbinding naar Rotenburg. Een verbinding met de nabijgelegen Amerikalinie kwam er nooit. Het station was in de Tweede Wereldoorlog en de omgeving onderdeel van de vuurlinie tussen de terugtrekkende Wehrmacht en de optrekkende geallieerde. In 1966 werd de Allertalbahn voor personenverkeer stilgelegd. De Verden-Walsroder spoorlijn, die al in 1936 niet meer de berijden was, volgde in 1969. Desalniettemin was er nog sporadisch goederenverkeer over deze spoorlijnen. De Allertalbahn werd in 1995 gesloten en aansluitend afgebroken.

In de jaren '80 werd aan beide stationsuiteinde gelegen spoorwegovergangen vervangen door tunnels.

Stationsindeling[bewerken | brontekst bewerken]

De in noord-zuid aangelegde station bestaat uit een hoofdperron bij in het westen gelegen stationsgebouw en twee eilandperrons, waarvan de eerste een overkapping heeft. Het hoofdperron en spoor 2 is voor het verkeer Hannover-Bremen bedoeld. Spoor 3 is het eindpunt voor de Regio-S-Bahn naar Bremen-Farge. Spoor 4 en 5 is voor de treinen Nienburg-Rotenburg, daarnaast wordt spoor 5 ook gebruikt door de museumtrein naar Stemmen.

Ten noorden van het station ligt het goederenstation, tegenwoordig zijn dit alleen nog rangeersporen. Ten oosten en westen bevinden zich Parkeer en Reis-parkeerplaatsen, ook in het westen ligt het busstation. Het station is in 2006 barrièrevrij aangelegd.

In het station bevindt zich een post voor de treindienstleiding "Vf". De treindienstleider bedient de overloopwissel Wahnebergen en de stations Walle, Holtum, Westerwalsede en Unterstedt op afstand. Terwijl de technische infrastructuur nog conventioneel is, kan door middel van een vertaalsysteem toch op afstand de seinen en wissels worden bediend. Tevens blijft het mogelijk om lokaal de infra te bedienen.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt bediend door zowel langeafstandstreinen als regionale treinen.

Langeafstandstreinen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende langeafstandstreinen doen station Verden aan:

Serie Route Frequentie
ICE 10 Berlijn (OstbfHbfSpandau)WolfsburgHannoverVerden (Aller)BremenOldenburg (Oldb) Hbf 1x per dag (ma-vr)
ICE 25 Hamburg (AltonaDammtorHbfHarburg) Hannover – GöttingenKassel-WilhelsmhöheFuldaWürzburgNürnbergIngolstadtMünchen 1x per uur Hamburg-München. 1x per twee uur één treinstel naar Oldenburg. Enkele treinen stoppen in Verden
Oldenburg (Oldb) Hbf – Bremen Hbf – Verden (Aller)
IC 56 Norddeich MoleEmdenLeer (Ostfriesl) – Oldenburg (Oldb) Hbf – Bremen – Verden (Aller) – Hannover – BraunschweigMagdeburgHalle (Saale)Leipzig 1x per twee uur. 1x per dag vanaf Magdeburg naar: Berlin - Cottbus
StralsundPasewalkAngermünde → Berlijn (Gesundbrunnen → Spandau)Stendal → Wolfsburg → Hannover → Verden (Aller) → Bremen → Oldenburg (Oldb) Hbf alleen op zondag

Regionale treinen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende regionale treinen doen station Verden (Aller) aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
RE 1 Regional-Express (DB Regio Nord) Hannover HbfNienburg (Weser)Verden (Aller)Bremen HbfDelmenhorstHudeOldenburg (Oldb) HbfLeer (Ostfriesl)Emden HbfNorddeich Mole Rijdt eenmaal per twee uur.
RE 8 Regional-Express (DB Regio Nord) Bremerhaven-LeheBremerhaven HbfBremen HbfVerden (Aller)Nienburg (Weser)Hannover Hbf Rijdt eenmaal per twee uur
RB 76 Regionalbahn (DB Regio Nord) (Verden (Aller)Rotenburg (Wümme) Weser-Aller-Bahn
1x per twee uur Verden-Rotenburg (1x per uur in de spits).
RS1 Regio-S-Bahn (NordWestBahn) Bremen-Farge Bremen-VegesackBremen HbfAchimVerden (Aller) Extra spitsritten tussen Vegesack en Hbf.
Zie de categorie Bahnhof Verden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.