Steatorroe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Steatorroe, in de oude spelling steatorrhoea, ook wel steatorree is een symptoom in de geneeskunde waarbij de ontlasting ongewoon veel vet bevat, veroorzaakt doordat vet in het spijsverteringsstelsel niet goed wordt verteerd.

Oorzaken[bewerken]

Dit symptoom kan de volgende oorzaken hebben:

De ontlasting heeft meestal een wat ongewone kleur en geur, en plakt meer dan normaal aan de toiletpot. De ernst van de steatorroe wordt gemeten door het vetpercentage in het laboratorium te bepalen. Bij verlies met de ontlasting van meer dan 10 gram vet per dag wordt steatorroe geacht aanwezig te zijn.

Gevolgen[bewerken]

Bij langdurige diarree verliest het lichaam veel vocht, maar ook waardevolle stoffen als vitamines en mineralen. Het lichaam kan uitdrogen en ondervoed raken. De zuurgraad van de darminhoud wijzigt, waardoor dit een voedingsbodem is voor diverse schadelijke bacteriën. Uiteindelijk kan het darmslijmvlies beschadigd raken.

Behandeling[bewerken]

Oorzaak verminderde productie van pancreasenzymen achterhalen en eventueel suppleren, verbeteren galfunctie en vetinname met de voeding verminderen en/of verbeteren.