Steenbakkerij Ampe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Steenbakkerij Ampe is een steenbakkerij gelegen te Egem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Locatie[1][bewerken | brontekst bewerken]

In de 17de eeuw was het een molensite (Lepelkotmolen) op gronden van de heerlijkheid "Ter Padderie" waarbij later enkele asten werden gebouwd. De houten molen werd in 1837 na een storm vervangen door een stenen exemplaar door de eigenaar Joannes Mattheus. Zijn schoonzoon Henri Ampe neemt het bedrijf over en maakt er een suikerdroggerij van om er later de ook een seizoens steenbakkerij te starten met veldovens.

In 1906 wordt een stoommachine gezet die de functie van de molen en de drogerij overnam. De molen wordt in 1915 afgebroken na 3 jaar niet gewerkt te hebben.

De grondstof van de steenbakkerij, voornamelijk klei, werd ter plaatse ontgonnen. De sedimenten in de kleiput behoren geologisch gezien tot de Formatie van Tielt. Er werden fossielen gevonden uit het Eoceen (meer bepaald Ypresiaan). De vondsten waren van Europees belang op het gebied van paleontologie en stratigrafie.[2]

Firma[3][bewerken | brontekst bewerken]

In 1898 werd door Henri Ampe-Mattheus met een steenbakkerij in de Brugsesteenweg gestart. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de steenbakkerij een feitelijke vereniging met aan het hoofd de boers Arsène en Oscar Ampe. In 1924 werd er de allereerste tunneloven van België geplaatst. In 1961 werd de firma overgenomen door Jozef Ampe, de zoon van Oscar en in 1980 door de Henri en Patrick Ampe.

In 2006 werd steenbakkerij Ampe overgenomen door de Oostenrijkse firma Wienerberger.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]