Stef Goris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stef Goris
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Stefaan Goris
Geboren 4 januari 1960
Geboorteplaats Leuven
Land Vlag van België België
Partij PVV, VLD en Open VLD tot 2007, LDD tot 2011
Functies
1989-2000 burgemeester van Linter
1995-1999 senator
1999-2007 volksvertegenwoordiger
2007-2012 gemeenteraadslid in Tienen
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Emiel Stefaan Stef Germaan Marie Goris (Leuven, 4 januari 1960) is een voormalig Belgisch politicus, eerst actief bij de PVV, VLD en Open VLD en van 2007 tot 2011 bij LDD. Sedertdien heeft hij de partijpolitiek verlaten.

Studies[bewerken | brontekst bewerken]

Goris studeerde Grieks-Latijnse aan het College van Sint-Truiden. Hij studeerde nadien rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was tijdens zijn studies lid van de Hoogstudentenclub Hesbania in het Seniorenkonvent. Goris werd advocaat en was van 1994 tot 2000 verbonden aan de balie van Leuven.

Politieke carriere[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studies werd hij politiek actief bij de VLD. In 1988 werd hij verkozen als gemeenteraadslid van Linter. Hij werd er direct burgemeester en was hierdoor een tijdlang de jongste burgervader van België. In 2000 kwam zijn burgemeesterschap ten einde en in 2004 verhuisde hij naar het naburige Tienen, waardoor hij ontslag als gemeenteraadslid van Linter. Daar werd hij in 2006 verkozen als gemeenteraadslid, waar hij zetelde tot 2012.

In 1995 werd hij door het Nederlandse kiescollege rechtstreeks verkozen tot senator in de Senaat en bleef zetelen tot 1999. Dat jaar verhuisde hij naar de Kamer van volksvertegenwoordigers waar hij zetelde tot 2007. In die periode was hij de defensiespecialist van de VLD. Van 1999 tot 2007 was hij ook lid van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) en de Assemblee van de West-Europese Unie.[1] Hij was voorzitter van de Assemblee in 2005 en 2006.

In juni 2007 kreeg hij geen verkiesbare plaats meer op de Senaatslijst. Enkele maanden later stapte over naar de partij LDD. In 2010 trok hij de LDD-lijst in de kieskring Leuven, maar de partij haalde er de kiesdrempel niet. Hij was ook een tijdje nationaal ondervoorzitter van de partij.

Van 2007 tot 2012 was hij gemeenteraadslid in Tienen. In 2011 raakte bekend dat Goris zijn lidkaart van LDD niet had verlengd, en dat hij samen met drie andere LDD leden als onafhankelijke ging zetelen in de gemeenteraad.[2]

Controverse Azerigate[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Azerigate voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Samen met MR-senator Alain Destexhe richtte Goris in 2010 de I.V.Z.W. European Academy for Elections Observations (EAEO) op. Doelstelling van de vereniging was om met oud-parlementsleden verkiezingswaarnemingsmissies uit te voeren. Uit een omstreden onderzoek van L'Echo, De Tijd en OCCRP, zou blijken dat de EAEO tussen 2012 en 2014 geld heeft ontvangen van Azerbeidzjan via een witwasprogramma genaamd Azerigate of Azerbaijani laundromat. Goris ontkende dat hij geld had ontvangen van Azerbeidzjan en Destexhe ontkende elke betrokkenheid hierbij. Goris stelde dat er hem formeel slechts één inbreuk werd tenlastegelegd, namelijk het oneigenlijk gebruik van zijn toegangsbadge als erelid van de organisatie.[3] Als gevolg van een onderzoeksrapport van PACE werd hem samen met 11 andere leden het ere-lidmaatschap van de organisatie ontnomen. Zij werden de toegang tot hun gebouwen ontzegd wegens overtreden van de gedragscode.[4] Ook andere voormalige liberale politici zoals Marc Verwilghen en Jean-Paul Moerman zijn sterke pleitbezorgers van Azerbeidzjan.[5][6] Goris verklaarde dat zijn handelen kaderde in het internationale verzet tegen de politieke inmenging in Oost-Europa door de Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros.

Een andere I.V.Z.W. waar Goris lid van was, European Heritage. Deze bestaat niet meer. Daarvan werd door tegenstanders van Goris gesteld dat deze meer dan 176.000 euro subsidies ontving vanuit Hongarije. Zij stelden dat deze subsidies bedoeld waren om een ontmoeting te organiseren tussen Vlaamse politicus Dries Van Langenhove en de Hongaarse eerste minister Viktor Orbán.[7] De jaarrekeningen van de I.V.Z.W. laten echter zien dat tijdens haar korte bestaan er slechts 20.000 euro in totaliteit werd omgezet.

Het vooronderzoek door het Belgische gerecht in deze corruptiezaak werd in 2019 zonder gevolg afgesloten.[8] Goris werd niets ten laste gelegd. Het Duitse gerecht blijft de Azirigate-zaak echter verder onderzoeken m.b.t. Duitse staatsburgers, maar niet m.b.t. Goris of Destexhe. In dat kader beval zij 16 huiszoekingen in Duitsland en België, waarvan ook bij Goris en Destexhe thuis, die op 31 januari 2020 werden uitgevoerd.[9] Nadien heeft het Duitse gerecht evenmin iets ten laste gelegd van Goris.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Goris is is reserve-officier op rust bij de Belgische cavalerie. Sedert 11 mei 2003 is hij Ridder in de Leopoldsorde.