Stelling van Amsterdam (streekpad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Streekpad Stelling van Amsterdam
Stelling van Amsterdam
Kenmerken
Van Volendam
Naar Muiden
Lengte 125 km
Bijzonderheden Is in 2019 opgegaan in het Waterliniepad (LAW17). Was vervanger van opgeheven Amsterdamse Ommegang.

De wandelroute Stelling van Amsterdam (streekpad 9) is een voormalig streekpad met een lengte van 135 kilometer dat van Volendam naar Muiden loopt en daarbij zo veel mogelijk langs de fortificaties van de Stelling van Amsterdam loopt. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd met de bij streekpaden gebruikelijke geel-rode markeringen, en is in een gidsje beschreven.[1] Het pad is te beschouwen als de opvolger van de Amsterdamse Ommegang, die niet meer onderhouden wordt.

Dit streekpad is inmiddels onderdeel geworden van het vernieuwde Waterliniepad (LAW 17).

De route liep van Volendam via Edam, en Krommenie naar Heemskerk, stak het Noordzeekanaal over via het veer bij Buitenhuizen, en ging via Spaarndam en Vijfhuizen naar Hoofddorp, Aalsmeer en Uithoorn. Bij Nes aan de Amstel werd, wederom via een veer, de Amstel overgestoken. Bij Botshol was een alternatieve route voorzien gedurende het broedseizoen (15 maart tot 15 juni). Via Abcoude en het Gein werd het Amsterdam-Rijnkanaal bereikt, dat tot Weesp gevolgd werd. Van Weesp ging de route langs de Vecht naar Muiden.

Aansluitingen op andere wandelroutes bestonden op diverse plaatsen:

Aansluitingen op het openbaar vervoer bestonden uit treinstations (aan of in de buurt van de route gelegen) te Purmerend, Krommenie, Haarlem (station Haarlem Spaarnwoude), Hoofddorp, Abcoude en Weesp, en busverbindingen in het overgrote deel van de andere plaatsen die langs de route lagen.

Samenvoeging met Waterliniepad[bewerken | brontekst bewerken]

Dit streekpad is in de loop van 2019 samengevoegd met het Waterliniepad (SP 18); de gehele route heet nu Waterliniepad, en heeft als padnummer LAW 17. Van een streekpad is het veranderd in een LAW, en derhalve heeft het een wit-rode in plaats van geel-rode markering gekregen.