Stephen Storm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stephen Storm
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Breda, 28 augustus 1916
Overleden Breda, 10 december 1986
Land Koninkrijk der Nederlanden
Werk
Beroep fotograaf
Rechten oeuvre auteursrechtelijk beschermd
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Stephen Storm was de artiestennaam van Wouter Stephan ('Faan') Nijhoff, een Nederlandse fotograaf.

Hij werd op 28 augustus 1916 in Teteringen (bij Breda) geboren. Zijn ouders waren Martinus Nijhoff (1894-1953) en Antoinette Hendrika ('Netty') Wind (later bekend als de schrijfster A.H. Nijhoff, 1897-1971), kort voor zijn geboorte getrouwd. Rond 1920 verliet zijn moeder met hem hun huis in Laren en zij reisde met hem door Europa. Zij woonden onder andere in Frankrijk en Italië, waardoor hij vloeiend Frans en Italiaans sprak. Hij leerde moeilijk, kon op school niet rekenen en schrijven kostte hem moeite.

Vader Martinus Nijhoff werd in 1936/37 voor zijn beroemde gedicht "Het uur U" geïnspireerd door een droom die zijn zoon hem tijdens een autotocht vertelde en die in de Bredase Baronielaan (en niet in de Utrechtse Herenstraat!) speelde; vandaar dat het gedicht aan zijn zoon is opgedragen.

Zijn moeder vroeg de Amerikaanse fotograaf Man Ray, toen ze met haar zoon in Parijs woonde, Faan op te leiden tot fotograaf. In deze tijd was hij de eerste grote liefde van Albert Mol, met wie hij een jaar of drie een relatie had. Na de Tweede Wereldoorlog had Faan een fotostudio in Den Haag, later in Parijs. Op zijn beurt was Faan Nijhoff de leermeester van Paul Huf.

In 1959 vestigde Faan Nijhoff zich in Saint-Légier-La Chiésaz bij Lausanne. In 1984 besloot hij om alles wat aan de naam Nijhoff herinnerde, uit zijn leven te bannen. Daarom wilde hij ook alle manuscripten e.d. van zijn ouders verbranden, maar gelukkig kon een deel door de beoogde biograaf van zijn vader, Andreas Oosthoek, gered worden.

Faan Nijhoff overleed in zijn woonplaats op 10 december 1986 en werd er ook begraven.