Steve Harley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Steve Harley
Steve Harley & Cockney Rebel.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Stephen Malcolm Ronald Nice
Geboren 27 februari 1951
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1972–heden
Genre(s) Rock, art rock, progressive rock, pop
Beroep Singer-songwriter, muzikant
Instrument(en) Vocals, gitaar
Invloed(en) l
Label(s) EMI, Chrysalis, RAK, Gott Discs, Comeuppance, CTE
Verwante artiesten Steve Harley & Cockney Rebel
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Steve Harley (geboren in Deptford (Lewisham, Groot-Londen) als Stephen Malcolm Ronald Nice op 27 februari 1951) is een Britse singer/songwriter.

Steve Harley startte als een selfmade artist in de wereld van de popmuziek. Cockney Rebel kende een kort maar stormachtig bestaan. Een originele act, Marlene Dietrich-achtige image en de viool als centraal element maakte het tot één van de eerste new wave bands uit die tijd. Harley scoorde in 1973 met zijn band Cockney Rebel een monsterhit met 'Sebastian', dat vreemd genoeg alleen in eigen land alleen de alternatieve lijsten aandeed. Het tweede nummer Judy Teen kende een kleine notering op het continent doch in eigen land betekende het de doorbraak voor Cockney Rebel. Na het hitsucces van Mr. Soft ontbond Steve Cockney Rebel.

Steve Harley and Cockney Rebel

Van de originele bezetting bleef alleen Stuart Elliot over en met Duncan Mackay (toetsenvirtuoos), George Ford op de basgitaar en Jim Cregran stond daar de nieuwe Cockney Rebel. Voor de concerten werd Joe Partridge, Snowy White en het jongere broertje van Stuart, Lindsay Elliot erbij gehaald. Direct daarna volgenden de hits Make Me Smile (Come Up And See Me), een milionseller dat hedentendagen nog een van de meest gedraaide oldies is en het nummer Mr. Raffles (Man, It Was Mean). Steve ontwikkelde vele stijlen, de elpee Love's Is A Prima Donna met de kortstondige hit Here Comes The Sun, werd gezien als een masterpiece en een van de betere conceptalbums. Muziekaal passeren er vele stromingen, van sixties, jazz, soul, DooWop tot Rock en theatreale pop. Steve Harley voelde zich niet verbonden met de punk, new wave en disco en sloot een tweede periode af met een dubbel live-elpee, Face To Face genaamd, om nu solo verder te gaan.

Steve Harley

Hij vertrok hiervoor naar de VS maar kon daar, naar eigen zeggen, niet schrijven. In Engeland werd de elpee Hobo With A Grin afgemonteerd. Hoewel hij er een plaat opnam met gerenommeerde namen als Marc Bolan (T-Rex), Bobby Kimball (Toto) en Michael McDonald (Doobie Brothers) vielen de verkoopcijfers tegen. Nadat meerdere comebackpogingen mislukten, had hij in ’83 een hit met het door Mike Batt geschreven liefdeslied ‘Ballerina’. Na hoofdrollen in musicals, waaronder The Phantom of the Opera, en opnieuw gestarte live-optredens trad Harley vanaf de tweede helft van de jaren ’80 weer uit de schaduw.

Vele tournees en concerten volgden en in 1992 resulteerde dit in de plaat Yes You Can, met het gedragen, haast klassieke nummer, The Lighthouse. De CD Poetic Justice volgde later tussen de concerten door en zijn werk bij de BBC, Steve presenteerde het BBC-radioprogramma ‘Sounds of the seventies’. Nieuwe inspiraties leverde een ouderwets goed album op; The Quality Of Mercy. Succes kwam opeens weer naar boven en met Stranger Comes To Town kregen we een heel andere Steve Harley te zien. Vader van een gezin, de ontwikkeling van mensen rondom hem heen kregen een nominentere plaats in zijn leven. Ondanks het uitblijven van hits zijn de concerten nagenoeg altijd uitverkocht. In 2013 kwam hij met het idee om eens met een 40-mans orkest op te treden en daar de eerste twee albums (The Human Menagerie en The Psychomodo) van Cockney Rebel ten gehore te brengen. The Psychomodo stond nagenoeg in iedere platenkast, waarom niet? En met succes, Royall Alberthall verkocht uit in no-time, Birmingham volledig uitverkocht, enz.... Steve Harley is een van de meest gevraagde artiesten die er nog zijn uit de 70'ger jaren en het ziet er nog lang niet naar uit dat deze Harley zijn motor in de kast zal zetten.

Hans Peters

Discografie Steve Harley (solo en met Cockney Rebel)[bewerken]

 • 1973:The human manegerie
 • 1974:The Psychomodo
 • 1975:The best years of our lives
 • 1976:Timeless Flight
 • 1976:Love's a Prima Donna
 • 1977:Face to face
 • 1978: Hobo with a grin
 • 1979: The candidate
 • 1992: Yes you can
 • 1996: Poetic justice
 • 1999: Stripped to the bone
 • 2004: Anytime
 • 2005: The quality of mercy
 • 2010: Stranger comes to town