Stevenistenkerk (Leerbeek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stevenistenkerk
De Stevenistenkerk in Leerbeek in 2009
Plaats Stevenistenkerk, Leerbeek
Gewijd aan Antonius van Egypte
Coördinaten 50° 47′ NB, 4° 7′ OL
Gebouwd in 1918
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Stevenistenkerk (ook: Stevenistenkapel) in de tot de Vlaams-Brabantse gemeente Gooik behorende plaats Leerbeek, gelegen aan de Winnepenninckxstraat, is een kerk van de stevenisten, rooms-katholieken die het Concordaat van 15 juli 1801 verwierpen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Stevenistenkerk is gebouwd in 1918 en gewijd aan de heilige Antonius van Egypte. Hij is gebouwd op de plaats waar pastoor Winnepenninckx woonde. De kerk toont het opschrift: Deze Kapelle is gebouwd door de navolgers van den Eerweerdigen Heer Pastoor Philippus Winnepennings ter eere van het Eenig waarachtig Roomsch Katholiek Geloof in het jaar 1918. Voordien zou hier een ander kerkgebouw hebben gestaan.

De kerk ziet er van buiten eenvoudig uit met een sierklokkentoren. Binnen is de kerk versierd met talrijke heiligenbeelden. De kerk is in gebruik bij de stevenisten, die er iedere zondag een gebedsdienst houden, opgedragen door een medegelovige aangezien de stevenisten geen priesters meer hebben.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ch. DE JONGHE, De Stevenisten van Leerbeek en omliggende, in: Eigen Schoon en De Brabander, 1926.
  • F. WIJVERKENS, Korte geschiedenis van pastoor Winnepenninckx met uittreksels uit zijn geschriften, Halle, 1957.
  • A. T. VAN BIERVLIET, Het Stevenisme in Vlaanderen, Leuven, Davidsfonds, 1966.
  • Jos DE SMET, In het spoor van pastoor Winnepenninckx. Tweehonderd jaar stevenisme in het Pajottenland (1802 -2002), Gooik, Heemkundige Kring, 2002.